Nechte medvěda žít, požadují tisíce lidí. Padl hlavní argument pro jeho odstřel, říká šéf ZOO v Táboře

Odchytová klec se uzavře, čeká se na zájemce o medvěda.

Lidé se podepisují pod petici na záchranu medvěda, který od září škodí na Valašsku. Od včerejška se pod ní podepsalo přes 13 tisíc lidí.

Protestují proti záměru odstřelit zvíře, kterou včera navrhl hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. Proti odstřelu se staví také zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny, kteří jednali o umístění medvěda s ředitelem zoo v Táboře. Podle jejího ředitele Evžena Korce by mohla šelma skončit v některé z evropských zoologických zahrad.

O medvěda se chce dočasně postarat záchranná stanice při Zoo z Hluboké nad Vltavou. „Hlavní argument, že medvěda je potřeba odstřelit, protože ho není kam umístit, padl,“ uvedl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

ZOO v Táboře také nabídla pomoc s odchytem medvěda, uspání pomocí narkotizační střely a odvoz zvířete. Oslovila také evropské zoologické zahrady s žádostí o umístění zvířete.

"Příprava odstřelu za této situace je bez nadsázky srovnatelná s plánováním vraždy. Jde zcela jasně o porušení zákona o ochraně přírody, který zabití kriticky ohroženého zvířete umožňuje jen v krajních případech, kdy medvěd přímo ohrožuje lidské životy, a zároveň byly vyčerpány všechny další možnosti," řekl Korec.

„Tuto informaci nemám. Od svých kolegů jsem měl stanovisko, že medvěda žádné zařízení nechce. Samozřejmě, pokud by ho někdo chtěl, rádi mu ho dáme. Určitě by to bylo lepší,“ řekl Jiří Čunek.

Související