Mašůvecké cibulové halušky s anglickou slaninou
Zajímavý způsob jak obměnit klasické bramborové halušky. Recept od Věry Hasmanové z Hlubokých Mašůvek.
Budete potřebovat:
600 g brambor
4 stroužky česneku
250 g polohrubé mouky
150 g anglické slaniny
4 cibule
¼ hlávky zelí
150 g parmazánu
2 vejce
sůl, pepř
majoránka
Postup:
1. Brambory oškrábeme a najemno nastrouháme.
2. Přidáme sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, vejce, přisypeme mouku a vařečkou zpracujeme tak, aby se těsto odlepovalo od mísy.
3. Z těsta poté oddělujeme halušky kávovou lžičkou, nebo použijeme síto na halušky.
4. Vaříme ve vroucí osolené vodě a zamícháme.
5. Jakmile vyplavou na hladinu (asi za 4-5 minut), házíme je do studené vody.
6. Slaninu pokrájíme na kousky, vyškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli.
7. Dozlatova osmažíme, přidáme na nudličky nakrájené zelí a vše důkladně promísíme s haluškami.
8. Restujeme asi 3 minuty.
9. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.