Mašůvecké cibulové halušky s anglickou slaninou

Zajímavý způsob jak obměnit klasické bramborové halušky. Recept od Věry Hasmanové z Hlubokých Mašůvek.

Budete potřebovat:

600 g brambor
4 stroužky česneku
250 g polohrubé mouky
150 g anglické slaniny
4 cibule
¼ hlávky zelí
150 g parmazánu
2 vejce
sůl, pepř
majoránka

Postup:

1. Brambory oškrábeme a najemno nastrouháme.

2. Přidáme sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, vejce, přisypeme mouku a vařečkou zpracujeme tak, aby se těsto odlepovalo od mísy.

3. Z těsta poté oddělujeme halušky kávovou lžičkou, nebo použijeme síto na halušky.

4. Vaříme ve vroucí osolené vodě a zamícháme.

5. Jakmile vyplavou na hladinu (asi za 4-5 minut), házíme je do studené vody.

6. Slaninu pokrájíme na kousky, vyškvaříme a přidáme nakrájenou cibuli.

7. Dozlatova osmažíme, přidáme na nudličky nakrájené zelí a vše důkladně promísíme s haluškami.

8. Restujeme asi 3 minuty.

9. Na talíři posypeme strouhaným parmazánem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.