Maso z divočáků se vrací na Zlínsku na talíře. Lidé je od nového roku budou moci znovu jíst

Veterináři ode dneška zmírnili pravidla pro nakládání s masem ulovených divočáků na Zlínsku.

Veterináři tak reagují tak na zlepšení situace nákazy prasat africkým morem v okolí krajského města.

Od začátku následujícího roku povolí Státní veterinární správa konzumaci masa, které splní přísné podmínky. Zároveň se sjednotí zástřelné na 3000 korun za kus bez rozdílu jeho váhy.

Zlínsko je první region v Evropě, který zastavil mor prasat. Vyšlo to na 300 milionů

Divoké prase (ilustrační foto)

Veškerá mimořádná veterinární opatření přijatá v souvislosti s výskytem afrického moru prasat by tak mohla na Zlínsku skončit v únoru příštího roku.

Dosud zde dostávají lovci za kusy do 50 kilogramů zástřelné 4000 korun, u větších divočáků 8000 korun.

Ústřední ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád uvedl, že se jedná o další logický krok při uvolňování mimořádných opatření. Koncem letošního listopadu veterináři zrušili vysoce rizikovou oblast uvnitř okresu Zlín.

Pokud bude chtít lovec maso z prasete konzumovat, bude muset ulovený kus zpracovat v registrovaném zařízení pro uchování těl ulovené zvěřiny a odebrat a odeslat vzorky na testy na africký mor prasat.

Do obdržení výsledku vyšetření bude muset být ulovený kus včetně vývrhu umístěn v k tomu registrovaném zařízení.

Pokud by se přítomnost viru ve vzorcích prokázala, veterináři nařídí odstranění uloveného prasete a všech ostatních kusů divočáků, které s ním přišly do styku.

V listopadu veterináři zrušili zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, který kvůli nebezpečí rozšíření nákazy afrického moru prasat vyhlásili loni. Zároveň skončilo vymezení takzvané vysoce rizikové oblasti o rozloze necelých 90 kilometrů čtverečních východně od krajského města, kde zmiňovaný zákaz platil.

 

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související