Máslový toastový chléb

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Budete potřebovat:
kostka droždí
hrnek vlažného mléka
lžíce cukru
400 g hladké mouky
sůl
4 lžíce rozpuštěného másla

Postup:
1. Droždí rozpustíme v mléce s cukrem a necháme vzejít kvásek.

2. Přidáme k mouce se solí s polovinou másla a důkladně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáme mouku.

Těsto, příprava, chleba, mouka (ilustrační foto)

3. Mísu lehce potřeme olejem (stejně jako z těsta vytvarovaný bochánek) a necháme na teplém místě kynout (zakryté sáčkem), dokud těsto nezdvojnásobí objem.

4. Pak těsto znovu propracujeme a pokusíme se z něj dostat vzduchové kapsy.

5. Vložíme do vymaštěné formy nebo formy vyložené pečicím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout.

6. Pak potřeme máslem a na povrchu podélně nařízneme.

7. Pečeme asi půl hodiny při 210 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.