Máslový toastový chléb
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
kostka droždí
hrnek vlažného mléka
lžíce cukru
400 g hladké mouky
sůl
4 lžíce rozpuštěného másla
Postup:
1. Droždí rozpustíme v mléce s cukrem a necháme vzejít kvásek.
2. Přidáme k mouce se solí s polovinou másla a důkladně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáme mouku.
3. Mísu lehce potřeme olejem (stejně jako z těsta vytvarovaný bochánek) a necháme na teplém místě kynout (zakryté sáčkem), dokud těsto nezdvojnásobí objem.
4. Pak těsto znovu propracujeme a pokusíme se z něj dostat vzduchové kapsy.
5. Vložíme do vymaštěné formy nebo formy vyložené pečicím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout.
6. Pak potřeme máslem a na povrchu podélně nařízneme.
7. Pečeme asi půl hodiny při 210 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.