Maškary, koblihy a jitrnice. Dění v kraji o víkendu ovládne masopust

3. únor 2018

Hrad Karlštejn startuje svou další sezonu. Památka bude v únoru otevřena o víkendech, přístupný bude zatím jen první návštěvní okruh se soukromými a reprezentačními prostorami Karla IV. v Císařském paláci a v Mariánské věži.

Česká společnost ornitologická připravila ke Světovému dni mokřadů vycházky za vodními ptáky. V sobotu v devět hodin se vyráží na trasu Berounka, Srbsko – Beroun a sraz je před vlakovým nádražím v Srbsku. Další vycházka začíná také v 9 hodin v Městci Králové u benzínky a půjde se lesem Holička k mokřadům. Další akce je v půl jedenácté ve Vavřinci na parkovišti u hřbitova – a půjde se k Vavřineckému rybníku a pak do Uhlířských Janovic do restaurace U Myslivce na přednášku.

V Královicích u Slaného začíná v sobotu skoková část Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace. Připraveno bude celkem sedm soutěží. Pořadatel nezapomněl ani na soutěže pro jezdce na ponících. Účastníci na velkých koních si budou moci vybírat v Královicích z pěti soutěží ve skocích a parkuru. Závodí se v areálu Královický dvůr nedaleko Slaného – začíná se v osm ráno a pokračuje celý den.

V sázavské Huti František na Benešovsku se v sobotu vpodvečer bude malovat hudbou, notovat hlasem a vyprávět světlem. A to všechno v kulise rozžhavené sklářské pece. V 18 hodin tam začíná představení nazvané Trojjediná líheň a jeho protagonisty jsou herec Jaroslav Dušek, hudebník Ondřej Smeykal a výtvarník Petr Nikl. Půjde prý o volnou improvizací a možná se účastníci pokusí i tvořit.

Jaroslav Dušek

Únor je měsícem masopustů. Na sobotní dopoledne ho připravili v Jílovém u Prahy. Účastníci se můžou těšit na průvod masek po náměstí, dechovku, soutěže pro děti nebo vepřové hody.

Na návsi ve Svojšovicích se koná Šešovický masopust. Průvod masek se vydá ve 12 hodin od Sokola Strančice v průvodu do Svojšovic, kde účastníky čeká zabijačka, jitrnice, klobásky, koláče i koblihy. Připravené jsou i soutěže, výtvarný workshop, odměny pro masky a bohatá tombola. Čeká vás i program na podiu a vesnická kapela.

V Příbrami můžete poznávat Hry a klamy. Jde o expozici půjčenou z IQ Parku v Liberci a v Galerii Františka Drtikola ji najdete do 15. února. Na místě jsou desítky exponátů, na kterých si návštěvníci zábavnou formou vyzkoušejí schopnost logického uvažování, pohotovost nebo kreativní myšlení. Otevřeno je od 8 do 18 hodin.

Výstava Hry a klamy

Mimo sezónu se můžete podívat do zámku Radim na Kolínsku. Jde o renesanční sídlo střední šlechty s ojedinělou architekturou saské renesance, která se dochovala v původním stavu, nezasaženém třicetiletou válkou ani barokizací. Při prohlídce zjistíte, jak by se vám líbilo žít v dobách dávno minulých. Otevřeno je přes zimu v sobotu a neděli od 10:00 -16:00 hodin.

Mělnické kulturní centrum nabízí nedělní představení v rámci 46. ročníku přehlídky amatérských divadelních souborů Divadlo dětem. Zlatý zvoneček vypráví příběh laskavé moudré lesní vládkyně Lesany, mocné královny temna Morany a jejich kouzelných pomocníků, mezi které se připlete i lidská služebná Otylka. Hrát se začíná v 15 hodin a pro děti je tradičně připravený i doprovodný program včetně výtvarné soutěže.

Spustit audio