Masarykova univerzita vyslala na Antarktidu další výpravu. Výzkumníci se vrátí v polovině března

Třináct členů expedice na Antarktidu je v těchto chvílích už na cestě na ostrov Jamese Rosse, kde má Masarykova univerzita svou základnu.

Stanice Johanna Gregora Mendela funguje od roku 2007 a za tu dobu se na ní vystřídala už více než stovka polárníků, kteří na Antarktidě sbírají data pro řadu dlouhodobých výzkumů. Zařadila se mezi ně i mladá bioložka Michaela Marečková.

02675896.jpeg

Stejně jako v předchozích letech budou účastníci expedice monitorovat dopady klimatických jevů, ledovce a míru odledňování, zkoumat nižší rostliny a mikroorganismy. Michaela Marečková se bude zajímat zejména o mechy, lišejníky a sinice. Doktorandka zabývající se fyziologií rostlin jede na Antarktidu už podruhé a prý se zpátky už moc těší. Antarktida pro ni má fascinující ekosystém a krásnou přírodu. Tamní letní teploty se příliš neliší od našich zimních a zázemí na základně podle ní poskytuje dostatečné pohodlí.

Čtěte takéCo vy na to? s Danielem Nývltem, vedoucím expedice

Koncem ledna vyráží šestičlenná výprava také na Nelsonův ostrov připravit bývalou soukromou základnu cestovatele Jaroslava Pavlíčka s názvem Eco Nelson na rekonstrukci. „Na Jižních Shetlandách se vyskytuje velké množství naplaveného nepořádku, protože z jižního Pacifiku až do Jižního oceánu se mořskými proudy dostává velké množství plastu. Ty se vyplavují na pobřeží a pan Pavlíček je dlouhodobě schraňoval. Je tam dost velká kumulace, kterou je potřeba ekologicky zlikvidovat,“ uvádí vedoucí letošní první expedice Daniel Nývlt.

V budoucnu by měla stanice pod názvem Czeco Nelson sloužit pro další výzkum.

Spustit audio