Masaryka poháněla touha být dobrý člověk, připomíná historik Pavel Kosatík

17. říjen 2018

Napadlo vás někdy, co by se stalo, kdyby byl v roce 1938 prezidentem stále ještě Tomáš Garrigue Masaryk, a ne Edvard Beneš? Historika Pavla Kosatíka taky. A v rozhovoru s Lucií Výbornou shrnuje: „Určitě by udělal něco jiného než Edvard Beneš. Nejde ale jen o rok 1938. Mnichov na řešení dával celých předchozích dvacet let.“

Tomáš Garrigue Masaryk byl nesmírně činorodý člověk. Psal, zakládal, přednášel, organizoval legie a zakládal republiku.

Objevený záznam prezidenta Masaryka: ‚Řemeslné politikaření nestačí.‘ Poslechněte si projev z 28. října 1931

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1934

Dosud byly známé pouze čtyři zvukové záznamy prvního prezidenta Československa. Nově objevený projev Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1931 Český rozhlas digitalizoval a nyní si ho můžete celý poslechnout. Na záznamu vystupují také předseda poslanecké sněmovny Jan Malypetr (od 0:00), předseda senátu JUDr. František Soukup (od 0:55) a předseda vlády Jan Udržal (od 4:09). Samotný projev TGM začíná ve 4:45.

Popsat a kriticky zhodnotit takovou osobnost proto není pro historika nic jednoduchého. Pavel Kosatík se do toho pustil hned nadvakrát: jednou ve scénáři k filmu Hovory s TGM (na motivy slavné knihy Karla Čapka) a podruhé v životopisu s názvem Jiný TGM, který právě vychází.

„Měl jsem tu výhodu, že se Masarykem zabývám dlouho. Nejde ani tak o shromažďování faktů, ale o to, že člověk ho má dlouho uloženého v hlavě,“ zdůrazňuje Pavel Kosatík. 

Nemluví přitom o onom klasickém gymnaziálním obrazu Masaryka, který všichni známe ze školy. „Kromě náboženské víry Masaryka poháněla touha být dobrý člověk. V každém okamžiku si hlídal, aby se choval správně,“ shrnuje historik.

Kam zmizely elity?

Do kin právě teď, 100 let po vzniku republiky, vstupuje film Hovory s TGM, k němuž Pavel Kosatík napsal scénář na motivy slavné knihy Karla Čapka. Přiblíží oba slavné Čechy, muže, kteří byli mimo jiné členy klubu Pátečníků, tehdejší elity společnosti.

V klubu Pátečníků nebyl Masaryk první mezi rovnými, ale král mezi asistenty.
Pavel Kosatík

„Později byly naše elity s přispěním dvou totalit rozvráceny. A po roce 1989 se dosud plně neprobraly. Lidí, od kterých byl očekával, že se budou ve veřejném prostoru angažovat – a já nebudu mít pocit, že jen sledují vlastní zájem – je dnes málo,“ uzavírá Pavel Kosatík.

autoři: Lucie Výborná , als

Související