Martin Šmakal: Brzký začátek sexu a více partnerů zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

22. říjen 2013

S primářem onkologického stacionáře Nemocnice Hořovice MUDr. Martinem Šmakalem jsme mluvili o rakovině ženských orgánů.

Gynekologické zhoubné nádory představují asi 15 procent všech nádorů u žen. Bohužel, trend stále stoupajícího výskytu se ani v nejbližších letech nezastaví. Svůj podíl na tom má v posledních deseti letech i výrazně se zvyšující věk, kterého se české ženy dožívají.

Některé ze zhoubných nádorů ženských reprodukčních orgánů je zatím problematické včas diagnostikovat i účinně léčit (nádor vaječníků). Na druhé straně jsou nádory, u kterých mohou lékaři včas odhalit i přednádorové stavy a časná stadia zhoubných nádorů (karcinom děložního hrdla).

Zhoubné nádory děložního hrdla

K nejčastějším onemocněním patří karcinom děložního hrdla. Dnes jednoznačně víme, že u více než 99 procent zhoubných nádorů děložního hrdla hrají klíčovou roli rizikové kmeny papilomavirů (HPV). V normálně sexuálně žijící populaci lze dnes u dívek mezi 18. a 25. rokem diagnostikovat tyto viry až u 30 procent z nich.

Sexy žena (ilustrační foto)

Časná stadia žádné příznaky nemají. Krvácení, vodnatý výtok a bolesti patří k pozdním příznakům. Stanovení léčebného postupu vychází ze zhodnocení rizikových faktorů. U časných stadií je metodou volby chirurgická léčba. Při šíření nádoru a u všech pokročilejších stadiích je primární metodou léčby radioterapie. Často je v kombinaci s chemoterapií.

Zdroj informací: www.onkoforum.cz

Spustit audio