Martin Hosták: Věřím, že extraliga se bude ve Zlíně hrát i v průběhu případné rekonstrukce stadionu L. Čajky

24. duben 2019 16:41

Zatímco Třinec a Liberec ještě bojují ve finále hokejové extraligy, ve Zlíně se už pečlivě chystají na příští sezonu.

K největší změně došlo na postu trenéra, kde Roberta Svobodu střídá Antonín Stavjaňa. Jaké další posily plánuje vedení klubu získat, bude na ně mít dost peněz, a kdy se příznivci hokeje dočkají rekonstrukce zimního stadionu? „Pokud to dobře půjde, tak by se mělo začít v roce 2021,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín manažer hokejového klubu PSG Berani Zlín Martin Hosták.

Proč jste se rozhodli pro změnu trenéra?

Já bych v první řadě chtěl poděkovat Robertu Svobodovi za dobrou práci. Odpracoval tři roky a myslím si, že ten tým vedl dobře. Po hokejové stránce to bylo parádní. Na druhou stranu, když se bavíte s experty, třeba Zdeňkem Venerou, tak on vám řekne, že tři roky je tak optimální doba pro trenéra na jednom místě, takže jsem uvažoval o změně. Tondu Stavjaňu já znám dlouhé roky a považuji ho za velmi dobrého odborníka. Za skvělého trenéra i psychologa, a teď poslední úspěchy v Nitře tomu nasvědčují, takže já doufám, že na toto naváže a ty úspěchy bude mít i tady ve Zlíně.

Co si od nového kouče Antonína Stavjani slibujete? A jaký mu dáte cíl do nové sezony?

Slibuji si to, že zase o krůček postoupíme dál v budování klubu tak, jak bych si jej představoval. Takže spíš takovou tu postupnou práci. My jsme vloni hráli, myslím, atraktivní hokej a Tonda Stavjaňa bude chtít hrát podobně, jak jsem se s ním bavil. Takže doufáme, že fanoušky potěšíme, že budeme dělat dobrou zábavu a že budeme mít dostatek bodů na to, abychom hráli v extralize ještě lepší hokej a byli ještě výš než letos.

Antonín Stavjaňa.

Už začal s mužstvem trénovat?

Ještě nezačal. Mužstvo se sejde až příští týden. A tam vlastně začne letní příprava, takže přesto, že Tonda dohrál teprve minulý týden slovenskou ligu, tak se musí honem přeorientovat na novou práci. A příští týden kluci začínají v pondělí.

V minulých týdnech klub už představil několik nových hráčů. Máte v plánu ještě další posílení týmu?

Bedřich Köhler nás posílí z Komety Brno a chystáme ještě jednu posilu do útoku. Hráč, který přijde ze Skandinávie.

Zítra mají zlínští zastupitelé schvalovat rekonstrukci zimního stadionu, když všechno dobře půjde, kdy by se mělo začít a jak dlouho to potrvá?

Já pevně věřím, že zítra zastupitelé schválí celý ten proces. A pokud ten proces bude pokračovat, tak první výkop v rámci rekonstrukce by měl být touto dobou v roce 2021.

Víte už, kde se v té době budou hrát extraligové zápasy?

Mým velkým přáním je to, abychom nepřišli o extraligové zápasy na stadionu Luďka Čajky, a alespoň ze studie, kterou máme k dispozici, vyplývá, že bude možné tu rekonstrukci etapizovat. To znamená během tří letních období udělat tři etapy tak, abychom mohli hrát domácí extraligové zápasy pořád na stadionu Luďka Čajky.

V příští sezoně čekají hokej změny, už se nebude hrát baráž, ale nejhorší tým po základní části sestoupí a v extralize ho nahradí ho vítěz 1. hokejové ligy. Co na to říkáte?

Já s tím nesouhlasím, mě se to nelíbí. Ale tak se s tím budeme muset popasovat, no.

Blíží se světový šampionát a s národním týmem se připravují i hráči spjatí se zlínským hokejem. Kromě odchovanců je to útočník extraligových Beranů Tomáš Fořt. Věříte, že si získá důvěru trenérů a na mistrovství světa si opravdu zahraje?

On šanci pořád ještě má. I když moc velkou asi ne, protože pan Říha je známý tím, že si vybírá spíše zkušenější hráče, ale možná takového buldoka, který se nebojí hrát a nebojí se jít do soupeře, tam bude potřebovat. A já jsem nadšený, jak Tomáš hraje v přípravě.

Celý rozhovor si můžete přehrát v audio souboru v tomto článku.

autor: Pavel Vacek
Spustit audio

Související