Maringotky u jezer v okolí Uherského Ostrohu jsou černé stavby a měly by se odstranit, rozhodl soud

20. říjen 2021 09:07

Krajský soud v Brně zamítl čtyři žaloby majitelů maringotek u štěrkových jezer mezi Uherským Ostrohem a Ostrožskou Novou Vsí. Přívěsy na kolech s přístřešky by tak měli jejich majitelé podle rozhodnutí soudu jako černé stavby odstranit.

Některé maringotky u štěrkopískových jezer u Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku jsou podle rozhodnutí soudu postavené načerno. Jejich majitelé by je měli odstranit.

Majitelé maringotek u soudu usilovali, aby bylo zrušeno rozhodnutí o odstranění stavby, a zároveň aby jim byla uznána žádost o dodatečné povolení stavby. Nicméně soud zamítl oba požadavky.

http://nssoud.cz/files/EVIDENCNI_LIST/2019/29_A_40_2019_20211012102639_prevedeno.pdf

Majitelé tvrdili, že se jedná o stavbu, která se v dané lokalitě nachází již desítky let a že se plánují změny územních plánů v Uherském Ostrohu a v Ostrožské Nové Vsi. Kvůli tomu chtěli, aby žalovaná strana, tedy Krajský úřad Zlínského kraje, řízení o dodatečném povolení stavby přerušil a počkal, než bude vydán nový územní plán.

Podle Krajského soudu v Brně, který se žalobami zabýval, byly stavby postaveny bez stavebního povolení. Stavba je v dobývacím prostoru, v ochranném pásmu vodního zdroje a v rozporu s územním plánem a žaloba tak není důvodná. Dřívější nařízení o odstranění stavby je pravomocné. Navíc podle soudu nepodali majitelé maringotek zmíněnou žádost o dodatečné povolení stavby včas, a soud ji proto odmítl. Majitelé staveb mohou rozhodnutí soudu napadnout kasační stížností.

Vedení Uherského Ostrohu nechce spor komentovat, vše je podle starosty v kompetenci stavebních úřadů. Starosta Vlastimil Petřík také uvedl, že Uherský Ostroh v dohledné době neplánuje změnu územního plánu, která by maringotky u jezer legalizovala.

Kvůli námitce podjatosti byly úkony stavebního úřadu v některých částech katastrálního území Uherského Ostrohu přeneseny na stavební úřady ve Starém Městě a Kunovicích. Odstraněním části maringotek se tedy budou zabývat stavební úřady také v těchto městech.

Podle místostarosty Starého Města Martina Zábranského z hnutí STAN je ale odstranění stavby komplikované. Předpokládá proto, že celé řízení bude trvat ještě minimálně několik měsíců.

Štěrkopískové jezera u Uherského Ostrohu
Štěrkopískové jezera u Uherského Ostrohu
Štěrkopískové jezera u Uherského Ostrohu
autoři: Tereza Cedidlová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související