Marie Prajková slaví 70 let

28. květen 2020

Zavoňala rozmarýnka k narozeninám zpěvačky lidových písní paní Marie Prajkové z Lanžhota. Pořad s gratulací připravil Jan Kosík.

Ani se nechce věřit, že letošní jubilantka Marie Prajková, rodačka z Lanžhota, na jevišti ve Tvrdonicích stála už před více než šedesáti léty. Tehdy bylo Mařence osm let a sestře Lidušce šest let. Duo sester Bartošových se zde poprvé představilo za cimbálového doprovodu jejich strýčka, tvrdonického rodáka, Vladimíra Hnátka.

Ranná léta

Ve škole zpívaly v pěveckém sboru paní učitelky Vlasty Blažkové po celých devět let školní docházky. V této době zpívaly také v lanžhotské dětské dechovce Zitušce. Tam se Marie potkala už ve školním věku se svým pozdějším manželem Ludvíkem, který celý svůj hudební život zasvětil hře na klarinet v různých dechovkách na Podluží.

Po ukončení školní docházky na ZDŠ v Lanžhotě v roce 1965 navštěvovala SEŠ v Břeclavi, kde také v roce 1969 maturovala. Své školní vědomosti začala uplatňovat v oddělení účtárny v Gumotexu, n. p. Břeclav, kam ihned po maturitě nastoupila. V Gumotexu získala i praktické znalosti v účetnictví a to se jí stalo celoživotním povoláním a také zálibou.

Ve stejné době, tedy v létě 1969 se stala členkou Národopisného souboru Břeclavan, zde zpívala jako sólová zpěvačka.  

Sestry Bartošovy, Festival DH Ratiškovice

Tvrdonice jako odrazový můstek

Letos je tomu právě 50 let, kdy na Tvrdonických slavnostech obsadila v sólovém zpěvu pěvecké soutěže 1. místo. S Břeclavanem se zúčastnila dvou zahraničních zájezdů. V roce 1969 to bylo Švýcarsko a Španělsko a v roce 1970 SSSR. I když svou aktivní činnost ukončila ve květnu roku 1971, kdy se provdala za Ludvíka Prajku, tak na Břeclavan ráda vzpomíná. Její manžel Ludvík hrál v dechové hudbě Juráčkovci, která v té době byla snad nejžádanější na všech folklorních akcích na Podluží. V manželství se jim narodili dva synové Marek a Luděk, které muzika nezlákala, ale dodnes rádi zpívají. Marek zpívá i se svou manželkou Martinou s dechovými hudbami Palavankou, Liduškou a Cyrilkou.

Muzikantskou tradici v rodině obnovil až vnuk Marek, který hraje na klarinet u Posádkové hudby v Olomouci a vnučka Veronika vyučuje klavír v Lidové škole umění Břeclav, Lanžhot a Dolní Bojanovice.

Sestry Bartošovy

Marie Prajková a Ludmila Kosková, tedy sestry Bartošovy, se staly známým duem na Podluží, a to jako zpěvačky v dechových hudbách (Juráčkovci, Lanžhotčanka) a Ludmila později i v DH Mistříňance. Sestry také rády zpívaly v písňových pořadech, které v 80. a 90. letech probíhaly v KD v Hodoníně za režie i konference Stanislava Pěnčíka. Tyto pořady doprovázela CM Slovácko. Později Slovácko mělo i taneční skupinu a s tímto souborem Marie v duetu s Boženkou Baťkovou-Hrubou navštívila Řecko, Holandsko a Švýcarsko. I v DH Lanžhotčance sestru Ludmilu vystřídala zpěvačka Marie Kosková.

Natáčení v brněnském rozhlase

Velkým vyznamenáním pro sestry Bartošovy bylo pozvání do brněnského rozhlasu k natáčení písní s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Sestry nazpívaly v 80. letech v rozhlase celkem 14 písní. V roce 1998, před odstěhováním Ludmily do Kanady, byly v rozhlase dotočeny ještě 4 písně s cimbálovým doprovodem a v témže roce vznikl CD nosič s názvem „Sestry Bartošovy, BROLN a František Šulák (cimbalista) PRO VÁS“.

Rozloučení s Ludmilou Koskovou před odletem do Kanady v roce 1998 za doprovodu CM Jožky Severina z Kostic

Sestry Bartošovy už ve školním věku začaly zpívat také v kostelním sboru v Lanžhotě. Není tedy divu, že Marie loňské vánoce zpívala už po pětapadesáté.

A právě ze zpěvaček kostelního sboru byl utvořen Ženský sbor z Lanžhota, který se poprvé představil na vystoupení v Hodoníně v roce 1987. S tímto sborem Marie zpívá už přes třicet let a zastává post jeho vedoucí.

Slovácké pěsničky Marii provází celým životem. Jejich melodie vyzpívají lidské radosti, touhy i zklamání a bolesti. Ba co více, dovedou potěšit nejenom srdce zpěvaček, ale také jejich posluchačů.

autoři: Jan Kosík , Anna Bařinová
Spustit audio