Marcela Škábová: Dědictví může být zabiják vztahů

23. říjen 2013

S psycholožkou a ředitelkou Centra psychologicko-sociálního poradenství Středočeského kraje PhDr. Marcelou Škábovou jsme mluvili o tom, jak dědictví komplikuje vztahy.

Probírali jsme problémy, které mohou kvůli dědictví vzniknout. Zaměřili jsme se na způsoby jejich řešení.

Dědictví peněz, majetku a hodnot má i pozitivní emoční hodnotu. Většinou o budoucím dědění víme od svých předků. Jsme na úlohu následníka a nositele rodinných hodnot připravováni. Pokud chceme pokračovat v linii nastavené předky, nebývá takový problém. Ten nastává, pokud si sice dědictví vážíme, ale o svém životě máme poněkud jiné představy. Z takového dědictví se pak stává povinnost, břímě, které je těžké unést.

Dědictví může být nečekané i zadlužené

Problém může mimo jiné vzniknout, když je dědictví nečekané. „Někdy se na poradnu obraceli lidé, zejména v období restitucí, kdy si s nabytým majetkem nevěděli rady, často pak hledali nový životní styl, učili se novým aktivitám,“ popisuje psycholožka Marcela Škábová. A pokračuje: „Někdy jsou předmětem jednání o dědictví i dluhy, pak často nezbývá než ho odmítnout.“

čtení, ilustrační foto

Pocit nespravedlivého rozdělení dědictví

Stává se také, že jeden dostane v rámci dědictví víc, než připadne tomu druhému. Rodiče upřednostní jednoho potomka před druhým. „Někdy se na naše pracoviště obracejí klienti s velkým pocitem nespravedlnosti a znehodnocení tím, jakým způsobem rozhodli jejich rodiče o majetku. Např. jeden potomek se o rodiče stará ve stáří, druhý jezdí pouze na návštěvy. Dům darují rodiče druhému potomkovi, který pouze jezdí na návštěvy, ale o rodiče se prakticky nestará. To může vyvolat spory uvnitř celé rodiny,“ říká psycholožka Marcela Škábová.

Rodiče někdy rozhodnou o dědictví ještě za svého života

Může to být i řešení nemožnosti vypořádat si majetek a jmění v souvislosti s rozvodem manželství a tak darují rodiče svůj majetek svým dětem s tím, že ony se pak mezi sebou vypořádají. Rodiče se často domnívají, že tak je to spravedlivé, ale často si ani rodiče ani děti nedokážou představit, co to sebou přináší.

Senioři, důchodci (ilusrační foto)

Vyrovnat se smrtí blízkého člověka nebývá snadné

Dědické řízení bývá většinou velmi těsně spojeno se smrtí blízké osoby. Vypořádat se s takovou ztrátou je samo o sobě velmi bolestivé. Truchlení a vypořádání se s takovou ztrátou je emočně i časově velmi náročný proces.

Často v této době, kdy jsme bolestí ochromeni, oslabeni, přichází dědické řízení. Pro všechny pozůstalé bývají jednání v tomto směru často tak zatěžující, že se snaží vyřídit to co nejdříve. Pokud není řešení předem prodiskutované, může dojít k přijetí alternativy, která přinese další problémy.

autoři: Alima Martinová , Marcela Škábová
Spustit audio