Manželé Škrhákovi z papouščí zoo: Uplynulé dva roky byly náročné, ale návštěvníci nás podrželi

1. duben 2022

Jediná papouščí zoo v Evropě se nachází v jihomoravských Bošovicích. A protože 1. dubna slavíme Mezinárodní den ptactva, vypravili jsme se v Apetýtu právě za papoušky.

Zoo vznikla v roce 2008, od té doby mají její zakladatelé, manželé Hana a Vlastimil Škrhákovi, stále plné ruce práce. Pro veřejnost otevřela zahrada své brány v srpnu 2011. V té době tam bylo k vidění asi sto papoušků v devatenácti druzích. „Papouščí zoo je živé médium, u nás se pořád něco mění. Připravujeme otevření nové dětské zoo, kde budou různá zvířátka na pohlazení nebo nakrmení,“ představuje další plány Hana Škrháková.

„Mě nejvíc baví sedět a dívat se na papoušky. To vlastně dělám už od roku 1969. Když se na ně díváte jako já, tak pořád vidíte něco nového,“ říká Vlastimil Škrhák.

Pří návštěvě bošovické zoo by měli lidé jít pomalu, pozorovat a číst si informační cedulky u každé voliéry. „Každý druh má svůj příběh. Máme expozici Amazonků, Aratingů, pak několik druhů Arů a další. Aktuálně je v naší zoo 55 druhů papoušků a kolem 250-300 druhů zvířat,“ vyjmenovává Škrhák.

Čtěte také

„Uplynulé dva roky byly náročné, ale návštěvníci hojně přicházeli, velká podpora byla také ze strany našich přátel nebo milovníků papoušků. Můžeme se pochlubit tím, že za loňský rok k nám zavítalo víc jak 50 000 návštěvníků, což je po tak nelehké situaci hezké číslo a jsme zato nesmírně rádi,“ říká vděčně Škrháková.

Letos se rozhodli, že vydají edici vlastních známek – na všech jsou samozřejmě papoušci. „Nápad se zrodil u pana Fialy v Plzni, protože moje maminka je z Plzně a já tam často jezdím. Celá edice nese název Nejvzácnější papoušci světa z chovu zoo Bošovice,“ prozrazuje Vlastimil Škrhák s náležitou hrdostí.

Rozjímá se někdy v zoo, nebo na to není čas? Co mají papoušci nejraději a co je pro ně škodlivé? Kolik kilogramů zeleniny a ořechů denně spotřebují? To všechno uslyšíte v rozhovoru Jany Kobylinské, poslechněte si ho!

Spustit audio

Související