Malí detektivové pátrají po pašerácích slonoviny. Poslechněte si, jak se ve Zlíně točí seriál pro děti

Na hradě ve Zlíně - Malenovicích se natáčel jeden z dílů rodinného česko-slovenského televizního seriálu Kriminálka 5.C.

Roli policisty ztvárnil Jan Dolanský. "Je to dětský seriál, dělám tady takový background dětem, kteří mají svou vyšetřovací kancelář. Jsme s kolegou taková komická dvojice, která přijede k případům, než to stačíme vyřešit, tak to za nás vyřeší děti. Nedělám teď české policii asi úplně radost, ale je to s takovou nadsázkou, snad to bude aspoň trochu legrační," řekl Dolanský.

Natáčet dětský seriál je podle jeho slov náročné. "Chce to velkou odvahu, aby to vypadalo dobře, není to vůbec jednoduché," uvedl Dolanský, podle kterého je nezbytné, aby dětské herce práce bavila. Režisér Juraj Nvota k dětským hercům přistupuje jako k rovnocenným partnerům.

Natáčení Kriminálky 5C

V seriálu hrají čeští i slovenští dětští herci, kteří mluví svým mateřským jazykem, jejich party se nebudou dabovat. "Je to také pokus, jak tyto dva jazyky u mladé generace podpořit," uvedl Nvota.

Jednoho z dětských hrdinů hraje čtrnáctiletý Matěj Sedlák ze Zlína. "Hraju postavu Petra Mikiny, který sjednotí partu a vede ji," uvedl Sedlák, který hraje divadlo na zlínské Malé scéně a jde o jeho první filmovou zkušenost. "Moc mě to baví, chtěl bych to dělat dál," řekl. V seriálu se objeví také Bolek Polívka, Lenka Krobotová, Martin Myšička, Roman Zach či Miroslav Táborský.

Seriál se již natáčel v exteriérech a interiérech Zlína, také v typickém baťovském půldomku či baťovském průmyslovém areálu. Natáčelo se i na pražské Ruzyni či na letišti v Pardubicích. Následovat bude natáčení na Slovensku, štáb se poté vrátí na Zlínsko, například do zlínské zoologické zahrady. Natáčení by podle Nvoty mělo být hotové v říjnu. Seriál by měla na podzim příštího roku vysílat Česká televize na programu Déčko.

Natáčení Kriminálky 5C
autor: pes
Spustit audio

Související