Makový závin s hruškami
Neporazitelný soukromý detektiv Nick Carter s geniálním mozkem a převratnými vynálezy, masožravá rostlina a líbezná Květuška. Inspiraci na makový závin jsme našli ve filmu Adéla ještě nevečeřela.
Budete potřebovat:
- 1 listové těsto
- rozpuštěné máslo na potření
- 300 g mléka
- 500 g mletého máku
- 250 g moučkového cukru
- 3 lžíce hruškových povidel
- 2 lžíce rumu
- 50 g rozinek
- hruškový kompot (asi 3 hrušky z kompotu)
- hřebíček
- skořici
- trochu citronové kůry
Postup:
- Mléko přivedeme k varu.
- Přidáme mák, cukr, povidla a rozmícháme.
- Sundáme z plamene.
- Dále přidáme rum, rozinky, citronovou kůru, koření a necháme zchladnout.
- Hrušky z kompotu nakrájíme na menší kousky.
- Rozválíme těsto.
- Rozložíme na něj připravenou náplň a hrušky.
- Zavineme, potřeme máslem a pečeme na 200 stupňů asi půl hodiny.
Pokud máte rádi něco jednoduššího, můžete vyzkoušet i tuto variantu makového závinu.
- Na rozválené listové těsto dáme nastrouhaná jablka smíchaná s cukrem, mletým mákem a skořicí.
- Zavineme, potřeme mlékem nebo rozšlehaným vejcem, nebo nemusíme vůbec potírat a rovnou upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka