Majitelé rychnovského zámku začínají opravovat barokní kostel a chodbu spojující obě památky

27. duben 2020 11:04

Zámek v Rychnově nad Kněžnou opravují už několik let dělníci. Zatím má hotovou novou fasádu a střechu. Teď přichází na řadu další součást areálu zámku, a to barokní kostel Nejsvětější Trojice a chodba, která obě památky spojuje.

Kastelánka zámku v Rychnově nad Kněžnou Zdeňka Dokoupilová po ochozu. Když jsme tu byli naposledy v loňském roce, tak se zde stavělo, stálo na těchto místech lešení. Nyní je vidět krásně opravená fasáda a prázdné nádvoří.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

„Ano, podařilo se nám vše do konce loňského roku dokončit. Takže zase po dvou letech vyvezeme ven na nádvoří zámku oleandry a vše se vrátí do starých kolejí."

Míříme do úzkých dveří. Kam ty vedou?

„Tady jsme se loni také byli podívat. Budovali jsme severní terasu. Dříve to bylo místo pro návštěvníky uzavřené. Zde jsme v rámci projektu také dělali úpravy. Je už vidět malá francouzská zahrádka. A počítáme s tím, že sem bude hlavní přístup pro návštěvníky z druhého nádvoří. Protože když se tyto dveře otevřou, lidé uvidí obzor a přirozeně je to tam potáhne. Aby se podívali, co se tam děje."

Oprava kostela a spojovací chodby v areálu zámku v Rychnově nad Kněžnou by měla být hotová do roku 2022

A Zdeňka Dokoupilová ještě hned doplňuje.
„Chtěla jsem vám ukázat, jak je tohle místo kouzelné. Je odtud vidět vršek kostela Nejsvětější trojice. Zatím je ještě vidět bez lešení. Ale předali jsme již staveniště a začalo se připravovat území pro zařízení pro stavbaře a odstraňuje se zeleň. Tedy tento čistý pohled bez lešení bude ještě k dispozici možná měsíc. A potom se vše ukryje pod plachty. Začneme opravovat spojovací chodbu a kostel."

Čeho všeho se bude oprava týkat?

„Budeme opravovat vnější plášť spojovací chodby, to je taková úzká chodba mezi zámkem a kostelem. Kostel bude mít novou červenou střechu a samozřejmě opravenou fasádu. S tím souvisí všechny řemeslné prvky, ať už kamenné, kovové, pozlacené či vitrážová okna. Bude doplněn nápis na kříži."

Čtěte také

To znamená tedy oprava kostela a spojovací chodby se zámkem. Chodba byla teprve nedávno zpřístupněna veřejnosti.
„Ano, my jsme chtěli, aby byl vidět onen kontrast mezi tím, jak to vypadá před opravou a po opravě. Tak jsme využili různých akcí, které se zde konaly, a lidé se tam mohli přijít podívat."

Oprava kostela a spojovací chodby v areálu zámku v Rychnově nad Kněžnou by měla být hotová do roku 2022.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související