Maďarský guláš
Je tu pondělí, a tak se s recepty podíváme na to, Jak vaří kuchař. S profesionálním kuchařem Janem Rimplerem se opět vydáváme do světa gulášů.
Na Maďarský guláš potřebujete:
- 800g hovězí kližky
- 800g oloupané cibule
- 1 lžička pálivé mleté papriky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 2 lžíce protlaku
- 1 litr vody nebo vývaru
- 1 velká čerstvá paprika
- 2 velká rajčata
- sůl, pepř , česnek na ochucení
vhodná příloha: tarhoňa, těstoviny, rýže
Postup:
- Na sucho rozpálíme kastrol.
- Přidáme tuk a poté nakrájenou cibuli.
- Jakmile je cibule orestovaná dozlatova, přidáme pálivou mletou papriku a sladkou mletou papriku.
- Párkrát zamícháme a přidáme rajčatový protlak.
- Poté vložíme na kostičky nakrájené maso.
- Až maso opečeme, tak vše osolíme, opepříme a zalijeme vodou nebo vývarem.
- Dusíme mírně ponořené a raději doléváme.
- Nakrájíme si papriku a rajčata, klidně větší kousky.
- Do kastrolu vložíme asi po třiceti minutách dušení masa.
- Maso vyzkoušíme tak, že si největší kousek dáme na prkénko, a rozkrojíme. Pokud je růžové a měkké a krásně se nám rozpadá, pak přidáme papriku a rajčata.
- Poté už jen asi pět minut společně podusíme.
- Znovu dochutíme solí a pepřem.
- Chceme-li guláš více pálivý, přidáme pálivou papriku nebo i česnek.
- Maďarský guláš se ničím nezahušťuje. Šťávu si vydusíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.