Maďarský dezert
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové inspirovaný oblíbeným moučníkem Somlói Galuska.
Budete potřebovat:
těsto:
6 lžic polohrubé mouky
špetka soli a prášku do pečiva
6 lžic cukru
6 vajec
1 zarovnaná lžíce kakaa
uvařený vanilkový pudink
trochu másla
rozinky namočené v rumu
trochu rumu
krém:
10 dkg mletých ořechů
10 dkg másla
2 lžíce hladké mouky
2 dcl mléka
1-2 lžíce cukru
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se solí.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, po lžících přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.
3. Rozdělíme na dvě části a do jedné přimícháme kakao.
4. Ve vymazaném a moukou vysypaném plechu upečeme dva pláty.
5. Pečeme asi 20 minut při 175 stupních.
6. Ještě teplé pokapeme rumem.
7. Krém připravíme svaření mléka s cukrem, moukou, ořechy a máslem.
8. Necháme zlehka vychladnout a poté krémem namažeme jeden z plátů.
9. Posypeme rozinkami a přikryjeme druhým korpusem.
10. Vršek pomažeme pudinkem vyšlehaným s máslem.
11. Posypeme strouhanou čokoládou a necháme řádně vychladit v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.