Maďarský dezert
Vyzkoušejte recept naší redaktorky Zuzky Plíškové inspirovaný oblíbeným moučníkem Somlói Galuska.
Budete potřebovat:
těsto:
6 lžic polohrubé mouky
špetka soli a prášku do pečiva
6 lžic cukru
6 vajec
1 zarovnaná lžíce kakaa
uvařený vanilkový pudink
trochu másla
rozinky namočené v rumu
trochu rumu
krém:
10 dkg mletých ořechů
10 dkg másla
2 lžíce hladké mouky
2 dcl mléka
1-2 lžíce cukru
Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se solí.
2. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, po lžících přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.
3. Rozdělíme na dvě části a do jedné přimícháme kakao.
4. Ve vymazaném a moukou vysypaném plechu upečeme dva pláty.
5. Pečeme asi 20 minut při 175 stupních.
6. Ještě teplé pokapeme rumem.
7. Krém připravíme svaření mléka s cukrem, moukou, ořechy a máslem.
8. Necháme zlehka vychladnout a poté krémem namažeme jeden z plátů.
9. Posypeme rozinkami a přikryjeme druhým korpusem.
10. Vršek pomažeme pudinkem vyšlehaným s máslem.
11. Posypeme strouhanou čokoládou a necháme řádně vychladit v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...