Má mimo jiné zlepšit sousedské vztahy. Na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně vznikne první komunitní zahrada

10. červenec 2019 11:00

Komunitní zahrada vznikne v prostoru po tzv. torzu. V červnu se uskutečnila první schůzka pro zájemce, kteří byli informování o projektu a o plánech do budoucna.

Na zlínském sídlišti Jižní Svahy vznikne komunitní zahrada. Obyvatelům zprostředkuje možnost městského zahradničení, jejím cílem je i zlepšování sousedských vztahů na sídlišti. „Zahrada bude lidem k dispozici na ploše po zbouraném torzu nedostavěného obchodního centra, s jejím otevřením se počítá na podzim,“ sdělil mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Podle zahradní architektky městského odboru veřejné zeleně Zuzany Hegmonové se komunitní zahrady nacházejí na veřejném či soukromém pozemku a slouží ke sdílenému pěstování ovoce, zeleniny nebo bylin. "Zahrady často vznikají ve městech na zdevastovaných či opuštěných místech, která se místní snaží revitalizovat," uvedla Hegmonová.

ento sdílený prostor často slouží také k sousedskému setkávání. Lidé zde můžou sdílet své poznatky ohledně pěstování, pořádat workshopy, mohou zde cvičit, relaxovat nebo třeba uspořádat táborák.
Tomáš Melzer, mluvčí zlínského magistrátu

Komunitní zahradu spravuje nejčastěji skupina aktivních lidí, která se stará o její chod a udržování. Zájemce si pronajme záhonek a společně s ostatními sdílí zázemí zahrady. Jde tak o pozemek, vybavení, vodu, místo pro relaxaci a podobně. "Tento sdílený prostor často slouží také k sousedskému setkávání. Lidé zde můžou sdílet své poznatky ohledně pěstování, pořádat workshopy, mohou zde cvičit, relaxovat nebo třeba uspořádat táborák," uvedl Melzer.

V červnu se uskutečnila první schůzka pro zájemce, kteří byli blíže informování o projektu a o plánech do budoucna. "Momentálně se snažíme oslovit širokou veřejnost s nabídkou spolupráce na realizaci a chodu zahrady. Zatím nám totiž chybí esenciální složka tohoto projektu, a to právě aktivní komunita lidí, která by komunitní zahradu vytvářela. Během léta již začne úprava pozemku a pozvolná výstavba zahrady. Předpokládáme, že by zahrada mohla být otevřená na podzim tohoto roku," uvedla Eva Miranda Rubianes, která se ve Zlíně podílí na vzniku a organizaci skupiny lidí se zájmem o komunitní zahradničení.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související