Lokalita U tří kamenů je po rekonstrukci

23. listopad 2006

Vandalové, příroda, ale také zub času, se podepsali na stavu křižovatky turistických cest v Hostýnských vrších, známé jako U tří kamenů. Teď se ovšem opět stala důstojným místem. Mikroregion Podhostýnsko nechal tuto lokalitu křižovatku, kterou zosobňují hraniční kameny tří panství, opravit a upravit. Turistická křižovatka U tři kamenů se nachází na trase Hostýn-Tesák.

"Jedná se o historické místo, kde se stýkaly hranice tří panství - bystřické, rotalské, zřejmě sousední lukovské a panství, kam zasahovaly arcibiskupské lesy. Byla to taková významná dominanta na trase z Hostýna na Tesák. Význačný turistický bod, kde se rozdělují i cesty. Místo svou výjimečností ale lákalo i vandaly, kteří se na podobě kamenů spolu se zubem času nejvíce podepsali," vypráví Karel Malének z radnice v Bystřici pod Hostýnem.

Toto místo je také památné tím, že v roce 1947 tam za tragických okolností zahynula studentka kroměřížského gymnázia Alenka Bábková. Ta byla tehdy se spolužáky na lyžařském výcviku. Nějak se opozidla, ve velké mlze a silném větru ztratila orientaci a umrzla. V místě tří kamenů měla nedaleko pomníček, který byl ale vandaly poničen daleko víc než historické kameny.

"Kameny bylo potřeba vykopat ze země, protože byly už částečně pohroužené do zeminy," popisuje Malének postup renovačních prací. "Museli jsme je očistit, napenetrovat a znovu postavit. Vzhledem k nevalné kvalitě pískovce nebylo možné je postavit na betonovou podložku, protože by kámen v podstatě shnil jako dřevo. Bylo potřeba je postavit na původní technologické bázi - štěrk s většími kameny - a na ně teprv byly hraniční kameny umístěny. Na kamenech také byly nápisy, jsou ale už velmi poničené a nečitelné. Zřetelné jsou jen některé znaky - například na rotalském kameni je vyryt rok 1722, proto je možné určit, komu hraniční kámen patřil.

autor: pes
Spustit audio