Lívanečky
Dnešek je v některých zemích Dnem palačinek a lívanců. Vyzkoušejte třeba tyto od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budete potřebovat:
130 g hladké mouky
1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka sody
čtvrt litru podmáslí
3 lžíce cukru
1 vejce
4 lžíce rozpuštěného másla
vanilka
Postup:
1. Vejce smícháme s podmáslím, vanilkou a povychladlým máslem.
2. Směs přidáme k mouce s práškem do pečiva, sodou a cukrem a vypracujeme těsto.
3. Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.
4. Na talíři zdobíme medem a ořechy nebo ušlehanou smetanou a ovocem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.