Lívanečky

Dnešek je v některých zemích Dnem palačinek a lívanců. Vyzkoušejte třeba tyto od naší redaktorky Zuzky Plíškové.

Budete potřebovat:

130 g hladké mouky
1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka sody
čtvrt litru podmáslí
3 lžíce cukru
1 vejce
4 lžíce rozpuštěného másla
vanilka

Postup:

1. Vejce smícháme s podmáslím, vanilkou a povychladlým máslem.

2. Směs přidáme k mouce s práškem do pečiva, sodou a cukrem a vypracujeme těsto.

3. Smažíme na rozpáleném tuku dozlatova.

4. Na talíři zdobíme medem a ořechy nebo ušlehanou smetanou a ovocem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.