Litomyšl roste. Chystá se i vznik nového sídliště s náměstím a školkou

11. červen 2018 10:30

Litomyšl je jedním z nejrychleji se rozvíjejících měst Pardubického kraje. Roste i počet obyvatel a to přináší nároky na bydlení. Radnice proto připravuje další místa, kde by lidé i developeři mohli začít stavět.

Město má připravených několik míst, kde by mohly v budoucnu vyrůst rodinné i bytové domy. Jedním z nich je například lokalita v Husově čtvrti, říká starosta za KDU-ČSL Radomil Kašpar: „My bychom chtěli nějaké menší parcely a menší rodinné domky. Je projekt na Havlíčkově ulici, je tady další lokalita u nemocnice, kde v minulosti vyrostly čtyři nové bytové domy. Takže u nás to rozšiřování není v řádu týdnů, měsíců, ale ty lokality tady připravujeme.“

Radnice připravuje pro výstavbu rodinných domů i pozemky Na Prokopu. Studie na rozvoj tohoto místa je hotová, potvrdil Antonín Dokoupil, vedoucí oddělení rozvoje města: „V tuto chvíli je zpracována v lokalitě Na Prokopu urbanistická studie na několik dvojdomků a dvě řadovky zhruba po sedmi domech. Chtěli bychom tuhle záležitost v dohledné době zveřejnit a hledat developera pro zainvestování.“

Nová školka i náměstí Na Lánech

Velké sídliště by mělo vyrůst i na okraji Litomyšle, kde jsou zatím louky, doplnil starosta Kašpar: „Je to lokalita Na Lánech, jsou to lánské louky směrem ke Kornicům a v rámci územního plánu jsme si nechali zpracovat studii, která tam umisťuje jednak rodinné domy, jednak bytové domy a infrastrukturu, takže by tam mělo být i náměstí, mateřská školka a další. I v té souvislosti jsme v minulosti velmi bojovali za to, aby R35 nebyla blízko této lokality.“

Radary se Litomyšli vyplatily. Za rok vynesly přes 17 milionů

Úsekový radar na silnici I/35 v Litomyšli

Nákup úsekových radarů na měření rychlosti se litomyšlské radnici vyplatil. Od loňského do letošního června městu vynesly skoro 17,2 milionů korun. Redaktor Českého rozhlasu Josef Ženatý to zjistil na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Už teď má radnice připravené stavební parcely pro výstavbu rodinných domů U nemocnice. „V té lokalitě nad nemocnicí jsou pozemky zasíťované a my nabízíme developerovi, aby se tam nějak angažoval,“ říká starosta.

Další parcely pro výstavbu  budou připravené v průběhu jednoho až dvou let v Husově čtvrti.

Staví se i v Letohradě nebo Mýtě

Prodej pozemků v lokalitě za pivovarem připravuje Vysokomýtská radnice. Přijde tak o 10hektarové pole, které je unikátní svou polohou přímo uprostřed města. Připravené parcely jsou nachystané pro stavbu rodinných a bytových domů.

Novou čtvrť bude mít zanedlouho Letohrad. V lokalitě Nad Bažantnicí teď panuje čilý stavební ruch. Zájem o volné parcely překvapil i samotnou radnici a ta proto chystá připravit pro výstavbu další pozemky.

A přibližně stovka nových stavebních parcel o velikosti zhruba 700 až 800 metrů čtverečných vznikne na okraji Pardubic ve Svítkově. Vlastní prodej se předpokládá ve druhém pololetí roku 2019.

autoři: Věra Pavlasová , pta
Spustit audio