Literární výročí: Lawrence Durrell

21. únor 2012

V rubrice Literární výročí si připomeneme bratra spisovatele a zoologa Geralda Durrella, který se jmenoval Lawrence.

Nejenže ho Gerald učinil hrdinou své knihy O mé rodině a jiné zvířeně, ale především sám Lawrence, od jehož narození uplyne 27. února sto let, byl zajímavým autorem. Roku 1912 se narodil v indickém Džalandaru. Jak uvádí Eva Veselá na portále www.iliteratura.cz:

Henry Miller v jednom dopise Lawrenci Durrellovi píše, že mu závidí jeho himálajské kořeny a že by měl děkovat šťastné hvězdě, pod níž se narodil právě tam, u brány do Tibetu. "Ve tvé knize je určitý tón, který může pocházet jedině z takového místa," napsal. Jeho otec byl Angličan a matka Irka, v Indii žili do Durrellových dvanácti let, protože otec tam stavěl železnici. Rodina se s ním stále přesouvala po kolejích, žili ve stanech a Lawrence tak prý získal až mystický vztah k přírodě. Otec jej nicméně poslal studovat do Anglie a představoval si pro něj dráhu koloniálního úředníka. Toto přání však Lawrence nesdílel a snažil se propadnout. V londýnském klubu Modrý Petr hrál na piano jazz, jezdil v závodních autech a vystřídal řadu různých povolání. Nakonec pracoval v diplomatických službách ve Středomoří a oblíbil si Řecko. V roce 1938 vyšla v Paříži Durrellova Černá kniha – přivítal Henri Miller, se kterým si celoživotně dopisovali.

Miller píše: „Základním tématem knihy je smrt a znovuzrození, je to kniha jen pro zasvěcené – a kolik jich v dnešním světě je?“ V letech 1957-60 pak Durrell zveřejňoval svůj Alexandrijský kvartet. Překladatelka Eva Veselá píše: „V tomto románovém cyklu autor experimentuje s veličinami času a prostoru a opírá se při tom o filozofii, psychologii, vědu, studuje Einsteinovu teorii relativity i hermetické a alchymistické spisy a inspiruje se gnosticismem.“ V letech 1874-85 publikoval Durrel jednotlivé díly svého Avignonského kvintetu. Dějová linie je zde postavena na hledání ztraceného zlatého pokladu rytířského řádu templářů, které se stává obecnějším hledáním smyslu života a smrti. Je zde však i řada odkazů na Freuda a psychoanalýzu. – Lawrence Durrell také maloval. Ale jeho básně, cestopisy, romány, hry ukazují, že jeho doménou byla slovesná tvorba. Sám prý měl pocit, že "už při narození mu z úst trčel psací stroj". Zemřel v roce 1990.

Lawrenci Durrellovi se budeme věnovat v závěru Zelného rynku v sobotu 25. února. Pořad začíná v 17 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.