Literární výročí - Emil Radok

7. leden 2004

Dnes si připomínáme 10. výročí úmrtí Emila Radoka (teoretik umění, výtvarník, režisér), bratra Alfréda Radoka, jehož jménem se každoročně uděluje prestižní divadelní cena. Oba bratři se narodili v Kolodějích nad Lužnicí v jižních Čechách, Emil 22. března 1918. Na jejich rodném domě můžete nalézt pamětní desku. Prožili část svého života ve Valašském Meziříčí, kde se Emil věnoval práci v Mladé scéně. Jako student estetiky a dějin umění tu přednášel o teorii umění. Na tento pobyt a na přátele vzpomíná v knize Když vítr teče travou.

Emil Radok začínal po druhé světové válce jako divadelní a filmový kritik. Krátce působil v redakci Práce, odkud odešel po únoru 48, když mu byly cenzurovány první texty. Poté se stal scénáristou na Barrandově, divadelním dramaturgem v Olomouci a později vedoucím redaktorem divadelní literatury v Orbisu. Světový věhlas získal jako tvůrce Polyekranu a spolutvůrce Laterny magiky. Polyekran je systém postupného nebo současného promítání fotografických nebo kinematografických snímků na více promítacích ploch, jejichž počet a tvar lze měnit podle uměleckého záměru.

Polyekran Emila Radoka a Josefa Svobody z československého pavilonu na Světové výstavě v Montrealu v roce 1967

Úspěchy, kterých díky práci obou bratrů dosáhlo Československo na světových výstavách v roce 1958 v Bruselu a v roce 1967 v Montrealu, usnadnily začátky Emila Radoka v Kanadě, kde žil od roku 1968. V zahraničí vytvářel náročné výstavní programy založené na audiovizuální technice. Pracoval např. pro Organizaci Walta Disneyho, pro Expo 86 ve Vancouveru anebo pro vědecko-zábavní park v Poitiers ve Francii. Ve svých scénářích a úvahách o metodě tvorby přispěl Emil Radok k rozvoji teorie estetiky audiovizuálních umění. Na loňském 34. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byla poprvé udělena také Cena Emila Radoka, o níž rozhoduje Unie českých počítačových a multimediálních umělců. Jejím cílem je podpořit nové tvůrčí postupy s využitím nových technik a špičkových technologií v kontextu umělecké tvorby.

Zelný rynk je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo Brno. Internetovou podobu pořadu najdete zde.

Spustit audio