Listnaté lesy v okolí Velehradu vypadají místy jako na podzim, kvůli horku vadnou a shazují listy

2. srpen 2022 11:19

Letošní vysoké teploty a nedostatek vláhy ohrožují listnaté i jehličnaté stromy. Zjistili to pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc při leteckém průzkumu porostů.

Vadnutí listnatých stromů a hrozbu dalšího rojení kůrovce odhalil letecký průzkum Chřibů a Hostýnských vrchů. Ten provedli pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Zmapovali přes 40 tisíc hektarů porostů na Jesenicku, v Chřibech a Hostýnských vrších.

Průzkum odhalil například suchem vadnoucí listnáče v okolí Velehradu. V oslabených smrkových porostech pak podle lesníků hrozí další rojení kůrovce.

Mluvčí společnosti Dagmar Obšilová doslova uvedla: „Přelet nad Chřiby u Velehradu nám odhalil plošné sesychání listnatých porostů, které se předčasným zbavováním listů brání odpařování vody. Sucho je tak extrémní, že většina listnatých porostů na Velehradě již nyní vypadá jako v půlce podzimu. Na nedostatek srážek trpí i mladé stromy, kterým se snižují přírůstky a některé dokonce usychají úplně."

Podle jednatele Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Arnošta Bučka může současné počasí ohrozit i výsadbu nových stromků. V rozhovoru uvádí: "Letní vývoj počasí úplně bezprostředně podzimní výsadby ohrozit nemůže. V letošním roce budou ale určitě regionálně problémy s velkými ztrátami z jarního zalesnění a samozřejmě tím, že je v létě nedostatek srážek, tak u dřevin, které mají velká semena a s velkým obsahem vody, jako je třeba dub nebo buk, mohou dost často zaschnout a nedozrají. To bude problém do budoucna, protože díky enormnímu zalesňování v důsledku kalamity bude potřeba enormní množství osiva. Pokud se ho urodí méně, hrozí problém se zalesňováním budoucí let."

Spustit audio

Související