Lidí s chřipkou je už ve Zlínském kraji méně, jeden člověk ale zemřel

Nemocných chřipkou ve Zlínském kraji ubylo, za týden o 47 procent. V souvislosti s onemocněním chřipkou však v kraji zemřel v této sezoně první člověk.

Uvedla to dnes ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková. Hygienici zatím evidují devět závažných průběhů onemocnění chřipkou.

Minulou zimu byl v kraji jeden závažný průběh onemocnění, nikdo v souvislosti s chřipkou nezemřel. O rok dříve však bylo v kraji 15 závažných případů, z toho deset lidí zemřelo.

Akutní respirační onemocnění nyní trápí v kraji 1327 ze 100 000 obyvatel, což je o 16 procent méně než před týdnem. Z toho chřipku má 145 ze 100 000 lidí.

"K výraznému snížení nemocnosti došlo i v okresech Zlín a Kroměříž, kde dlouhodobě přetrvávala celoplošná epidemie," uvedla Hošková. Krajská hygiena proto doporučila zdravotnickým zařízením a ústavům sociální péče v okresech Zlín a Kroměříž od pondělka zrušit omezení či zákaz návštěv.

Krajské nemocnice ve Zlíně a Kroměříži budou doporučení hygieniků respektovat. "Od pondělka ruší Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně a Kroměřížská nemocnice zákaz návštěv. Ten byl letos mimořádně dlouhý, ve zlínské nemocnici trval od 29. ledna, v Kroměřížské nemocnici od 3. února," řekla dnes ČTK mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská. Na Vsetínsku a Uherskohradišťsku skončilo omezení návštěv již minulý týden.

Nemocnost by měla nyní postupně klesat. "Předpokládáme, že onemocnění chřipkou budou jen pozvolna ustupovat a nevyloučíme ještě lokální zvýšené výskyty," uvedla Hošková.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související