Lidem v Kašperských Horách bude sloužit Senior taxi

20. březen 2019 15:15

Kašperské Hory připravují novou službu. Především starší obyvatele a lidi s hendikepem bude do větších měst vozit Senior taxi.

Využívat by ho mohli ale i ostatní občané Kašperských Hor. Město kvůli tomu pořídí devítimístný vůz, který bude obyvatele vozit třeba do Klatov a Sušice na úřady nebo do zdravotnických zařízení.

„Ve městě například už nemáme zubaře nebo si lidi v Sušici potřebují vybavit nějaké doklady, protože tady neděláme ani občanské průkazy. Pro starší obyvatele je obtížné se někam dostat, takže bychom je tímto způsobem chtěli dopravit tam a zpět a pomoci jim. Mám poznatky, že někteří důchodci, kteří už nejezdí autem, by o tuto službu zájem měli,“ řekla starostka Kašperských Hor Bohuslava Bernardová.

Senior taxi navíc navzdory svému názvu nebude sloužit pouze seniorům. „Auto by mělo sloužit i pro maminky s malými dětmi, které někam potřebují jet a nemají nikoho, kdo by je odvezl. Dále by mělo sloužit pro základní školu pro přepravu dětí na různé soutěže nebo pro malé fotbalisty, když jedou někam na zápas a nevejdou se do aut,“ uvedla Bohuslava Bernardová s tím, že na to, jak bude senior taxi přesně fungovat v praxi, ještě nedokáže odpovědět.

Na přesných podmínkách fungování Senior taxi teď pracují zástupci města

Senior taxi bude jezdit z Kašperských Hor do Sušice a z Kašperských Hor do Klatov a zpět. Vzhledem k tomu, že se například návštěva zdravotnického zařízení objednává vždy předem, domluví se na jeden termín více lidí, aby byl vůz vytížený. Podle starostky Bernardové nebude Senior taxi zdarma. Lidé budou muset za službu zaplatit nějaký poplatek, jak vysoký bude, musí ještě určit zastupitelé města. K tomu navíc v současnosti pracují na dalších přesných podmínkách, za kterých bude služba Senior taxi fungovat.

Na nákup nového vozu vyčlenilo vedení města zhruba 450 tisíc korun a teď shání dodavatele. Na svou první jízdu by se mělo vozidlo Senior taxi vydat do letních prázdnin.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio