Lidé ztrácejí strach z kozích produktů, říká zkušený farmář a prodejce

17. říjen 2018 07:00

Zatímco dříve bývalo kozí mléko téměř na okraji zájmu společnosti, dnes ho lidé vyhledávají. Na trzích se prodávají především výrobky – sýry apod.

Své zkušenosti mají Dvorští z Olešenky na Havlíčkobrodsku.

„Tam v těch individuálních kotcích vzadu jsou kozy rohaté a jsou takové, které hodně zlobí a terorizují své kolegyně, tak tam mají takové samotky,“ říká v úvodu farmář Jan Dvorský.

Právě kozí mléko je hlavní výrobní surovinou. A farma je tomu přizpůsobená. „To je dojírna, kterou nikde nekoupíte. Tohle je dojírna, kterou jsme si vymysleli, kterou jsme si postavili tady s chlapama z obce, kteří dělají se železem, se zedníky. Jediný zařízení, které je koupené, je zvon a k němu vývěva,“ dodává.

Vlastní prodej

Kozí mléko si tu i sami zpracovávají. A také prodávají. Věra Dvorská pravidelně objíždí farmářské trhy na Vysočině. V každém městě je prý zájem o jiné zboží. „Je zajímavé, že jak jezdíme na ty trhy, třeba v Chrudimi se nejvíc prodá tvarohu a žervé a tvarohových krémů třeba s čokoládou. Zase v Havlíčkově Brodě, tam jdou nejvíc čerstvé sýry, v Novém Městě se zase nejvíc prodávají polotvrdé sýry. Každý ocení něco jiného, každému chutná něco jiného.“

Jeden společný trend ale Věra Dvorská pozoruje, lidé ztrácejí strach z kozích výrobků.

„Já pozoruju hlavně to, že když na tom trhu jsem, tak se to člověk nebojí ochutnat. Protože dřív, když jsme úplně poprvé začínali, tak všichni říkali: to ne, kozí mlíko, to ne, to nechci vůbec ani vidět, to měla babička, my jsme to dávali prasatům. Že vlastně takhle ta pověst kozího mléka je, ale my se jí snažíme napravit.“

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související