Lidé z Břeclavska, Blanenska a Znojemska si mohou své záležitosti na úřadech vyřídit nanejvýš na dvou místech v okrese

25. březen 2015

Novoroční přechod pětadvaceti obcí z Blanenska, Břeclavska a Znojemska pod okres Brno-venkov usnadní lidem cestování za úřady. Zatímco dříve museli dojíždět do tří až čtyř různých měst, najet přitom desítky kilometrů a promarnit hodiny času, teď si mohou své záležitosti vyřídit nanejvýš na dvou místech v okrese.

Lidé z Pohořelicka museli dříve jezdit na některé úřady do Brna či Židlochovic, Břeclavi, Znojma nebo Moravského Krumlova. Na Pohořelicku přechází pod Brno-venkov jedenáct obcí, které dříve spadaly pod okres Břeclav nebo Znojmo. O tuto změnu usilovaly už dlouho. "Brno je náš přirozený spádový obvod, co se týká školství, zdravotnictví, kultury a poté, když jsme se stali obcí s rozšířenou působností, tak i obce, které jsou například ze Znojemska, avizovaly, že zůstanou s námi pouze za podmínky, že nebudou dojíždět do Břeclavi na různé instituce, protože pro ty občany by to znamenalo vzdálení státní správy," říká starosta Pohořelic Josef Svoboda.

Místo do Břeclavi, Znojma, Moravského Krumlova nebo Židlochovic teď lidé zamíří na úřady do Brna nebo jen na jejich detašovaná pracoviště do Pohořelic. Dříve to bylo podle Josefa Svobody mnohem složitější, protože například úřady práce, správu sociálního zabezpečení a další úřady měli v různých městech. " Je to docela komplikované na to, aby měl člověk manuál. Úřady práce, lidé z okresu Břeclav si mohli vyřídit své záležitosti v Pohořelicích, kde bylo zřízeno detašované pracoviště břeclavského úřadu práce. Lidé ze Znojemska jezdili do Moravského Krumlova a lidi z Odrovic a Malešovic, i když k nám to mají, dejme tomu, čtyři až šest kilometrů, tak jezdili na pracoviště Úřadu práce do Židlochovic, kam to mají asi patnáct kilometrů, takže to znamená značné přiblížení těchto činností," vysvětluje Josef Svoboda.

Změny si pochvaluje také starostka nedalekých Cvrčovic Lenka Šalandová. "Do Břeclavi pro nás bylo velice složité spojení jak autobusové, tak i tím vlakem. A pokud se tam občané Cvrčovic vydali, tak to bylo tak na celý den. Přechodem na okres Brno-venkov se vyřešila velice kritizovaná situace tím spojením do Břeclavi, takže to je pro nás daleko výhodnější a lepší," uvádí Lenka Šalandová.

Cvrčovice o změnách informovaly obyvatele na webových stránkách a v místním zpravodaji. Změna okresu však lidem přináší i výměnu občanských průkazů, protože v těch starých měli uvedeno jako bydliště jiný okres. "Celkem musí úředníci v Pohořelicích vyměnit deset tisíc dvě stě občanských průkazů, zatím jich vyměnili dva tisíce. Výměnu se lidem snaží usnadnit tím, že za nimi přijedou do příslušných obcí. Zatím byli v Přibicích. Ostatní obce s tím chtějí počkat na později," říká starosta Pohořelic Josef Svoboda.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio