Lidé vyhazují nádobí i nábytek. Černých skládek ve Vsetíně přibývá

22. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Více než čtyřicet nelegálních skládek odpadu letos dávala odklízet radnice ve Vsetíně. Pracovníci technických služeb tam do konce října posbírali šestnáct tun odpadu. Je to více než za celý loňský rok.

Radní teď hledají způsob, jak znečišťování města a jeho okolí města zastavit.

Nábytek, sanitární keramiku nebo nádobí. To nejčastěji museli dělníci naložit a odvézt do sběrných dvorů. „Radnici takový mimořádný stav stál sto šestnáct tisíc korun,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička. Města má zatím dva sběrné dvory a nyní zvažuje další opatření.

Například v Kroměříži se zřízení sběrných dvorů osvědčilo. Potvrdil to tamní místostarosta Marek Šindler z ČSSD.

Sběrný dvůr pomohl i v podhorské obci Ratiboř na Vsetínsku. „Už dva roky tam neměli větší problém s odpadem v přírodě,“ říká nezávislý místostarosta Martin Žabčík.

V Rymicích na Kroměřížsku vybudovali sběrný dvůr už před dvaceti lety. Obec má také hustou síť recyklačních hnízd. Podle starosty Martina Bartíka z ČSSD výskyt nelegálních skládek v posledních letech vůbec nezaznamenali.

Ve Zlíně odklidí v průměru ročně okolo čtyřiceti tun pohozeného odpadu. Loni to magistrát podle mluvčího Zdeňka Dvořáka stálo přes tři sta tisíc korun.

autor: rv
Spustit audio