Lidé v kroměřížské expozici v neděli vzpomínali na rodáka, zpěváka a básníka Karla Kryla i revoluci

17. listopad 2019 14:07

Komorně laděná expozice instalovaná v opraveném suterénu budovy Starého pivovaru připomíná Krylovy písně, ale i jeho milostnou poezii.

Na Karla Kryla a sametovou revoluci v neděli vzpomínali návštěvníci Expozice Karla Kryla v Kroměříži. Kryl se ve městě narodil. Expozice byla v neděli pro návštěvníky otevřena zdarma, konala se tam pietní vzpomínková akce Světlo pro Kryla. Tradiční prohlídku ozvláštnila výstava zachycující fungování expozice, která byla otevřena před pěti lety. „Vystaveny byly i nosiče Karla Kryla a Marty Kubišové,“ řekl autor výstavy Robert Rohál.

Expozice Karla Kryla v Kroměříži

„Jde o CD a DVD, které vydal Supraphon,“ uvedl Rohál. K vidění jsou desítky nosičů. Výstava připomínající pětiletou existenci expozice obsahuje například fotografie. „Je možné podívat se na ty, kteří tady vystupovali, například Jarda Hutka nebo bratr Karla Kryla Jan Kryl. Je možné pročíst si něco o historii expozice samotné,“ uvedla průvodkyně Jana Knapková, která se s Krylem osobně znala.

„Potkala jsem se s ním v roce 1990, když jsme organizovali jeho první koncert. Měla jsem možnost si s ním projít město, bylo to nesmírně zajímavé, byl to vzácný člověk. Jeho rodina zažila v Kroměříži těžké časy, Kryl proto sám na město nevzpomínal rád,“ uvedla Knapková. Kryl podle ní dokázal vzácně zacházet se slovem i myšlenkami, dokázal také předvídat další vývoj.

Expozice Karla Kryla v Kroměříži

Komorně laděná expozice instalovaná v opraveném suterénu budovy Starého pivovaru připomíná Krylovy písně, ale i jeho milostnou poezii. Verše jsou na chodbě napsané rtěnkou na zrcadle nebo vytesané do země. Z chodby mohou lidé vstoupit do několika místností, kde se tvůrci pokusili navodit atmosféru ladící s Krylovými skladbami, mezi nimiž nechybějí Anděl, Morituri te salutant či Bratříčku, zavírej vrátka.

„Chodí sem návštěvníci všech věkových skupin. Někdo si zazpívá, někdo si popláče, ale celkově mám z návštěvníků dojem, že Karla Kryla nám nikdo nikdy nevzal a nikdy nevezme. To je něco, co se nedá ukrást,“ uvedla Knapková.

Do expozice dnes zavítala například jedna z obyvatelek Kroměříže. „Chodíme sem občas, třeba když máme návštěvu. Dnes jsme tu sami, protože je 17. listopad a máme v Kroměříži Karla Kryla a má s tím hodně co dělat, když toužil po svobodě a šlo mu o svobodu,“ uvedla žena.

autoři: Český rozhlas Zlín , Miroslav Urubek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související