Lidé se s Vojtěchem Jasným rozloučí v sobotu ve zlínském divadle

20. listopad 2019 11:17

Autor trezorového filmu Všichni dobří rodáci, zemřel v pátek po celkovém selhání organismu ve věku 93 let. Režisér, scenárista i odbojář se narodil v Kelči na Vsetínsku.

Poslední rozloučení s režisérem Vojtěchem Jasným bude v sobotu v 15:00 ve Velkém sále Městského divadla Zlín. Informovala o tom mluvčí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež Kateřina Martykánová. Zlín Film Festival je podle ní společně se Zlínským krajem a divadlem pořadatelem akce. Autor trezorového filmu Všichni dobří rodáci, zemřel v pátek po celkovém selhání organismu ve věku 93 let.

Poslední rozloučení bude podle Martykánové přístupné veřejnosti. "Součástí obřadu bude vzpomínka na tvorbu pana Jasného. Smuteční hosté zhlédnou krátký snímek pana Jasného Česká rapsodie z roku 1969," uvedla Martykánová. Promluví hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) a prezident filmového festivalu Čestmír Vančura.

Jasný byl jedním z představitelů české filmové nové vlny. Získal několik ocenění na mezinárodním festivalu v Cannes i Českého lva za přínos kinematografii. Režisér, scenárista i odbojář se narodil v Kelči na Vsetínsku.

Vojtěch Jasný začínal točit již v 50. letech, nejprve ve spolupráci s Karlem Kachyňou. Pozornost si později získal například filmem Až přijde kocour s Janem Werichem z roku 1963. Osudovým se stal Jasnému snímek Všichni dobří rodáci z roku 1968 o deziluzi moravského venkova po nástupu komunistického režimu a střetech při znárodňování majetku sedláků a kolektivizaci. Film přinesl Jasnému na mezinárodním festivalu v Cannes roku 1969 cenu za režii a pozvání do poroty dalšího ročníku, ale také perzekuci ze strany československého totalitního režimu. Téhož roku Jasný emigroval a na čas zakotvil u západoněmeckých televizních zakázek. Jeho filmy pak v Československu na dvě desetiletí skončily v trezoru. Jasný byl za druhé světové války v odboji a britským agentem. Jeho otec, který Jasného přivedl promítáním v kelčské sokolovně k lásce k filmům, zemřel v koncentračním táboře v Osvětimi. Zhruba od poloviny 80. let žil Jasný v USA. Zvrat politických poměrů v Československu uvítal po listopadu 1989 dokumentem Proč Havel? z roku 1991. K filmařině se naposledy vrátil v roce 1999 dramatem Návrat ztraceného ráje.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio