Lidé se mohou v Českých Budějovicích vydat s odborníky po stopách zaniklých hospod

10. říjen 2013

V Českých Budějovicích začíná cyklus Vycházek za historií. Zájemci se tak můžou dozvědět, kde byla ve městě hospoda U nevěstince, nalévárna Mikádo nebo kam chodili herci i s diváky po představení. První vycházka po stopách zaniklých hospod začíná právě dnes.

Vycházkami provází odborníci z řad historiků či archivářů. Podle pořadatele Miroslava Mareše můžou účastníci vycházky zavzpomínat na hospody, které navštěvovali jejich rodiče i prarodiče.

„Společně se budeme vracet především do 19. a na počátek 20. století, kdy máme o zaniklých restauracích a hospodách dochováno hodně dokumentů,“ říká Mareš.

Povídat se tak bude například o hospodě Vlčí jáma, která se nacházela nedaleko nevěstince. „Zavítáme také do bývalé restaurace Mikádo, povíme si, kde bylo Corso. Nesmíme zapomenout na restauraci U zlatého soudku,“ vyjmenovává pořadatel.

Během vycházky se zavzpomíná i na milovníky umění a herce, kteří spolu po představení často trávili večery v restauraci Savoy, která se dlouhá léta nacházela přímo naproti Jihočeskému divadlu.

Vycházky za historií Českých Budějovic jsou ve vybrané čtvrtky během října a listopadu vždy od 16:30. Vstupenky je nutné si předem zarezervovat. Během října a listopadu se v Českých Budějovicích můžou lidé vydat i po stopách historie vlakového nádraží, archivu či průmyslové školy.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio