Lidé i politici chtějí záruky, že nebude omezena lékařská péče v Kroměříži. Nic rušit nebudeme, tvrdí Čunek

Obyvatelé Kroměříže požadují po kraji záruku, že plánovaná nová nemocnice ve zlínských Malenovicích nezpůsobí problémy s péčí ve městě.

Regionální politici i zdravotníci se obávají, že nové zařízení odláká z Kroměříže lékaře i pacienty. Na debatu přišlo asi dvě stě lidí.

V minulých dnech už přípravný tým, v čele s lidoveckým hejtmanem Jiřím Čunkem, absolvoval besedy ve Vsetíně, Zlíně a Uherském Hradišti. Kroměřížská beseda byla nejvypjatější a nejdelší. Trvala přes čtyři hodiny.

Se současnou Baťovou nemocnicí se nepočítá. Kolem nové zlínské nemocnice s 900 lůžky bude městská čtvrť

Vizualizace nové nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Koncepci nové krajské nemocnice dnes ve Zlíně představilo primářům nemocnic vedení Zlínského kraje.

Starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávislí) řekl, že občané Kroměřížska potřebují garance, písemný protokol krajského zastupitelstva, že nebude omezena lékařská péče v regionu. "Toho jsme se nedočkali," uvedl Němec.

Podle vedení kraje se ale rušení oddělení nechystá. Ve třech nemocnicích kraje v Kroměříži, Uherském Hradišti i Vsetíně zůstane i v případě vybudování nové nemocnice ve Zlíně péče zachovaná, řekl Čunek.

Podle něj se ještě vytváří model, jak se vznik nové nemocnice dotkne nemocnic v okresech. "Nebude to příliš velká změna. Obavy o rušení jsou liché, evidentně se zvyšuje počet pacientů a demografická křivka předpokládá, že pacientů bude více," uvedl.

Do zlínské nemocnice by se měla soustředit náročnější péče i běžné zákroky, ale u pacientů s komplikacemi, kterých přibývá. "Chceme zabezpečit, aby lékaři z okresních nemocnic mohli jít do krajské operovat, jít za svým pacientem. Nepředpokládáme snížení počtu personálu v okresních nemocnicích," uvedl.

Zánik nemocnic v okresech se neplánuje ani podle Martina Šamaje z přípravného výboru Nové krajské Baťovy nemocnice.

V Kroměříži zůstane porodnice, chirurgie, interna či dialýza, připravuje se magnetická rezonance. řekl. "Jeden z projektů, které kraj připravuje, je rekonstrukce operačních sálů," uvedl Šamaj.

autoři: pes , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související