Lidé byli rekordně štědří. Tříkrálová sbírka překonala v kraji čtrnáct milionů korun

23. leden 2018

Tříkrálová sbírka ve Zlínském kraji letos výrazně překonala loňský rekord. Lidé Charitě darovali čtrnáct a půl milionů korun.

Loni věnovali lidé ve sbírce o asi milion a šest set tisíc korun méně. Úspěch sbírky si pořadatelé vysvětlují několika faktory.

Podle koordinátora sbírky za olomouckou arcidiecézi, kam patří i Zlínský kraj, Marka Navrátila, je sbírka důvěryhodná a rok od roku upevňuje svoji prestiž. Pro koledu byly i příznivější podmínky. „Bylo lepší počasí a koledníci tak vydrželi v ulicích déle,“ řekl Navrátil.

Například v kroměřížském děkanátu vybrali přes jeden milion dvě stě tisíc korun. „Jde o rekordní částku,“ uvedla ředitelka kroměřížské charity Anna Valachová.

Peníze ze sbírky směřují na přímou pomoc klientům a to ať už seniorům, rodinám nebo sociálně slabým. Například v Uherském Brodě chtějí podporovat službu, která pomáhá seniorům zvládat jejich samotu. Přispějí také na dluhové poradenství.

V Uherském Hradišti plánují nakoupit pomůcky pro domácí hospicovou péči, nebo spolufinancovat výstavbu Nízkoprahového centra pro osoby bez přístřeší.

Na jediný problém provázející letošní sbírku upozornili pracovníci kroměřížské Charity. V ulicích města se totiž objevili falešní koledníci. „Jednalo se o paní s dětmi, měli jinou pokladničku než byla ta oficiální,“ uvedla Valachová.

autor: pes

Související