Levná štěňata bez průkazu původu se často rodí v otřesných podmínkách

13. říjen 2016

Klece s fenkami vysílenými řadou porodů, psi, kteří často neviděli denní světlo, a nemocná štěňata. Podobně vypadají takzvané psí množírny, ze kterých se mezi lidi dostávají levná štěňata bez průkazu původu. Nejčastěji módní čivavy a yorkšírské teriéry množitelé prodávají přes internet nebo přímo na ulici. Veterinární správa je zatím vůči takovým praktikám bezmocná.

Zubožená zvířata, která mají štěstí, nalézají domov a péči u Lucie Nollové v jihomoravských Velešovicích. Ty, které neprodají, jí vozí sami množitelé.

„To jsou naši nejnovější obyvatelé. Například fenka výmarského ohaře, má obrovský zánět kůže,“ říká Lucie Nollová.

Fenka má velmi vytahané struky. „Musela už tak od půl roku rodit. Myslíme si, že je znovu nakrytá. Paní chtěla i na takovém zbídačeném psovi, aby měl znovu štěňata,“ odhaduje Nollová.

Do její záchranné stanice se dostalo také šest štěňat čivavy. Teď jsou hravá a kontaktní, při odebrání původním majitelům ale nebyla.

„Zanedbání je znatelné. Mají oční záněty, záněty v uších, kožní problémy,“ popisuje. Většina z nich už je připravená na cestu do nových domovů.

Jedna fenka je ale pořád bázlivá. „Tak vypadají všichni, když k nám přijdou. Nemají kontakt s člověkem, oni je jenom přehazují z klece do klece,“ vysvětluje.

Množitelé se dají odhalit dost obtížně, Lucie Nollová dostává anonymní tipy, kdy a kde dojde k předání. „Paní jsem nikdy neviděla. Vždycky mi pošle e-mailem místo a hodinu. Většinou jsou to třeba benzinky, odlehlejší místa. Tam přijedu, oni vyhážou z auta pejsky a odjíždějí,“ popisuje.

Štěně je levnější než s průkazem původu

Podobně se odehrává i prodej štěněte zájemcům. Psa si nejčastěji vyberou na internetu v inzertních rubrikách, s prodejcem se sejdou na veřejném místě a prostory, kde štěně vyrůstalo nebo jeho rodiče, jim množitel neukáže.

Odhalit množírnu, kde jsou zvířata chována ve zbídačeném stavu, je obtížné i pro Státní veterinární správu.

Majitelka chová psi na neoploceném pozemku. Sama tam žije v karavanu bez topení a elektřiny

„Jako veterinární správa nesmíme vstoupit do obydlí, kde chovatel bydlí. To znamená, že musíme oznámit kontrolu a chovatel nám umožní kontrolu, štěňata nám ukáže, v jakém jsou stavu. Můžeme vstoupit do hospodářských stavení, třeba stájí, ale do vlastního bytu ne,“ přibližuje Dušan Bill z odboru kontroly zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy Jihomoravského kraje.

Množírny ale často bývají právě v bytech nebo ve sklepních prostorech.

Největší moc nad osudem zvířat tak zatím mají sami kupující. Ti totiž často sice na počátku ušetří několik tisíc, mnohdy si ale domů donesou nemocné štěně, kterému chyběla potřebná individuální péče.

autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio