Levi Strauss – muž, který proslavil džíny

25. září 2022

Slovo džíny zná každý. Od smrti toho, kdo je proslavil, uplyne zítra 120 let.

Někdy v roce 1872 krejčí Jacob Davis z Rena v americké Nevadě poslal dopis velkoobchodníkovi s textilem Levi Straussovi do San Franciska. Informoval v něm, že kapsy kalhot zpevněné měděnými nýty a silnými švy se tolik netrhají. V květnu příštího roku si oba muži nechali takovýto oděv patentovat a jeho ohromující tažení světem odívání již bylo nadále spojeno se Straussovým jménem.

Narodil se 26. února 1829 jako sedmé dítě v židovské rodině v bavorském Buttenheimu. V 18 letech se s matkou a dvěma sestrami vystěhoval do Ameriky a v San Francisku, centru zlatokopecké horečky, založil roku 1853 úspěšný velkoobchod s oděvy. Strauss si uvědomil, že Davisem navržené vylepšení ocení právě zlatokopové s kapsami obtěžkanými valouny, ale novátorské kalhoty s cvočky si brzy získaly mnohem širší oblibu.

Strauss je vyráběl z pevné bledě modré bavlněné látky, známé již v 17. století v italském Janově. Ze zkomoleného francouzského názvu města Janne, vyslovovaného navíc anglicky, pak nejspíše vzniklo označení jeans – džíny. A protože Levi Strauss dovážel látku z francouzského Nîmes, získala tato látka obchodní název denim, i když alespoň u nás jí nikdo neřekne jinak než „džínovina“.

Straussovy džíny byly kvalitní, jak to od roku 1866 zvýrazňovalo logo jeho firmy: kalhoty jsou na něm zavěšeny mezi dvěma koni, kteří kráčejí opačným směrem, ale roztrhnout je nedokáží.

A stejně přesvědčivě si Levi Strauss vedl i v dalším podnikání. Prosadil se v bankovnictví a pojišťovnictví, ale patřil i ke štědrým mecenášům. Jako stoupenec reformního judaismu stál u zrodu první synagogy v San Francisku, založil židovský sirotčinec stejně jako Židovský výbor pro pomoc v nouzi, finančně podporoval Kalifornskou univerzitu. Bohatý a uctívaný zemřel 26. září 1902. Zítra tomu bude 120 let.

Straussův život přibližuje muzeum v jeho rodném Buttenheimu, ale svůj vlastní příběh mají džíny i u nás. Když se staly veřejným statkem, dočkaly se ve světě nesčetně variant. Těsně po válce je k nám Američané dovezli s označením „made in Texas“ a odtud i označení džín jako „texasek“ s neodbytnou asociací texaských kovbojů.

V povědomí především střední a starší generace jsou zase italské džíny značky Rifle, což anglicky, ovšem ne takto vysloveno, značí „pušku“. Za socialistického Československa patřily k vysněné, většinou však nedostupné výbavě nejedné slečny či mladíka.

Dnes není o džíny nouze. Pro milovníky tradice však stále platí, že „štrausky“ či také „levisky“ jsou jen jedny.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio