Letošní Dny lidí dobré vůle na Velehradě jsou po dvou letech opět bez omezení

4. červenec 2022

Na Velehradě probíhají 4. – 5. července 2022 dvoudenní cyrilometodějské oslavy Dny lidí dobré vůle.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě se po dvou letech vrací do zajetých kolejí a na návštěvníky čeká nabitý program. Připraveno je například ruční přepisování Bible, seminář s Jindřichem Štreitem, výstavy ve Stojanově gymnáziu, Soutěž ve fotbalových dovednostech s Antonínem Panenkou, hry a soutěže, Mladí fandí Velehradu, aktivity pro děti nebo hudební odpoledne pro dospělé v Archeoskanzenu Modrá.

Oslavy státního svátku České republiky budou zahájeny 4. července v 18.30 Modlitbou za vlast, která se bude konat v bazilice ve spolupráci s Armádou ČR. Mezi účastníky jsou političtí představitelé státu, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost. Večer je připraven benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který vysílá v přímém přenosu i Český rozhlas Zlín od 20 hodin.

Český rozhlas Zlín vysílá na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Hudební hostitel Večera lidí dobré vůle Jiří Pavlica s Hradišťanem si na pódium pozve řadu zajímavých hudebních hostů za doprovodu Jiřího Pospíchala & Slováckého komorního orchestru, Filharmonie Bohuslava Martinů a dirigenta Stanislava Vavřínka.

Dvoudenní oslavy vyvrcholí 5. července Slavnostní poutní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka. Po mši přijde na řadu koncert dechových hudeb.

Podrobné informace najdete na  www.velehrad.eu/dny-lidi-dobre-vule/ 

Organizace a doprava

Letošní novinkou této budou vratné kelímky, které budou používat všichni prodejci nápojů. Obec tím chce snížit množství odpadu. Ve Velehradu je pro poutníky k dispozici zdarma také stanové městečko. Připravena bude i úschovna kol.

Autem budete moci do Velehradu přijet jen s povolenkami pořadatelů. Dopravní uzávěra Velehradu začne 4. července ve 14 hodin a potrvá do 5. července 17 hodin. Jako parkoviště bude sloužit obchvat Starého Města, odstavné parkoviště bude také v sousední obci Tupesy. Dopravu do Velehradu zajistí autobusy, které budou jezdit kyvadlově.

autoři: Roman Verner , Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související