Léto v Brně. Dopravní komplikace čekají řidiče i chodce u Zvonařky, na Dornychu i Heršpické

13. červenec 2020

Hned na několika místech v centru Brna musí řidiči i chodci ode dneška 13. července počítat s omezeními a komplikacemi v dopravě.

Kvůli pracím na stavbě tramvajové trati v Plotní ulici je omezený provoz v Úzké ulici. Dělníci uzavřeli také frekventovaný přechod pro chodce mezi Galerií Vaňkovka a Tescem, takže lidé musí přecházet po lávce nad silnicí.

Oprava vozovky v Opuštěné

Další dopravní komplikace souvisí s opravou povrchu vozovky v Opuštěné ulici. Nejde z ní odbočit na Uhelnou ani projet opačným směrem. Ve směru na Dornych je doprava svedená ze tří jízdních pruhů do dvou. V opačném směru k Hybešově ulici a na Nové sady pak ze tří pruhů do jednoho. Důsledek je jasný: průjezd křižovatkou se zpomalil a tvoří se kolony. Přestože přechod pro chodce je zrušený, chodci se přes něj snaží přebíhat a auta na ně troubí. Správně by měli pěší využívat buď lávku, nebo vzdálenější přechod u křižovatky Úzké ulice s Trnitou, odkud vede další trasa na autobusové nádraží Zvonařka. Omezení na Úzké potrvá do konce listopadu.

Doprava po Úzké směrem na Hybešovu plynulejší není. Situaci tam komplikuje fakt, že Uhelnou ulicí, která je nejvyužívanější spojnicí s výpadovkou na Vídeň Heršpickou, se nedá projet. A to kvůli tomu, že silničáři opravují vozovku u křižovatky s Opuštěnou. Na velký městský okruh se tak dá najet buď po Dornychu, Trnité nebo po Nových Sadech. Ale na Nových sadech je doprava také svedená jen do jednoho pruhu, stejně jako na několika místech velkého městského okruhu.

Na ulici Zvonařka u křižovatky s Dornychem a na Poříčí u křižovatky s Novými Sady se totiž ode dneška opravují inženýrské sítě. Na Poříčí bude omezení do konce července, na Zvonařce až do konce srpna.

Vliv na hromadnou dopravu

Uzavírka Uhelné ulice přinese změny v trasách regionálních autobusů. Linky 701 a 702 pojedou od zastávky Úzká ve směru k zastávce Tržní odklonem ulicemi Trnitou, Zvonařku a Hladíkovu. Vynechávají tak zastávku Autobusové nádraží. A mění se také trasa Linky xS4, která je náhradní dopravou za vlak. Ta pojede z Hlavního nádraží k Ústřednímu hřbitovu obousměrně odklonem ulicemi Úzká, Trnitá a Opuštěná.

Spustit audio

Související