Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou aneb Kouzlíme v kuchyni. Rychlé ovocné koláče a bublaniny

7. srpen 2020

Kdo si v létě neupeče alespoň jednou ovocnou bublaninu jakoby vůbec nebyl. Tento nadýchaný moučník musí milovat každý. Jaký máte nejraději? S třešněmi, meruňkami, rybízem nebo lesními plody?

Šťavnaté ovoce, nadýchané těsto, sypané jemným cukrem, to je letní bublanina. Moučník, který i vás možná přenese do dětství a vzpomínek na prázdniny u babičky. Jakou vám pekla, klasickou třešňovou nebo rybízovou? Zkuste několik receptů od šefkuchaře Radka Pálky. Určitě si je oblíbíte.

Kdo si v létě neupeče alespoň jednou ovocnou bublaninu jakoby vůbec nebyl

A nezapomeňte na fígl, aby vám ovoce nekleslo ke dnu, je třeba ho obalit v hrubé mouce.

Šlehačková bublanina s ovocem

Ingredience:
3 velká vejce, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 sáček kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 kelímek smetany ke šlehání (215 ml), tuk a hrubá mouka na plech, 3 hrnky čerstvého nebo mraženého drobného ovoce dle chuti, moučkový cukr s vanilkou na poprášení

Příprava jídla:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mísy vyklepněte vejce, vsypte cukr a vyšlehejte do bílé pěny. Přisypte prosátou mouku s kypřicím práškem a špetkou soli, vlijte smetanu a promíchejte. Vyšší plech vymažte a vysypte moukou a vlijte na něj těsto. Posypte ovocem a pečte dorůžova; trvá to asi 25 minut. Zkontrolujte špejlí, zda těsto nelepí. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte poprášené moučkovým cukrem s vanilkou.

Litá bublanina s třešněmi

Rychlý jogurtový koláč s ovocem

Suroviny:
Na těsto:
1 kelímek bílý jogurt, 2 kelímek polohrubá mouka, 1 kelímek cukr krupice, 1 balíček vanilkový cukr, 1 balíček prášek do pečiva, 1 ks vejce, 2 lžíce rostlinného oleje
Na drobenku:
tuk, vanilkový cukr, cukr krupice, polohrubá mouka, ovoce na koláč - čerstvé, kompotované nebo mražené

Postup přípravy receptu:
Suroviny na těsto vložíme do mísy a dobře je promícháme metlou. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečící papír, poklademe libovolným ovocem a posypeme
drobenkou. Koláč pečeme cca 30 minut, podle vrstvy těsta. Koláč je rychlý a velmi chutný.

Ovocná bublanina (ilustrační foto)

Supersnadný hrnkový meruňkový koláč

Ingredience:
3 hrnky polohrubé mouky + na vysypání formy, 1 sáček kypřicího prášku, 1 hrnek krupicového cukru, 1 kostka (250g) másla + na formu, 1-2 vejce (podle velikosti), 1 hrnek mléka, 1,25kg meruněk, vypeckovaných

Příprava jídla:
Troubu předehřejte na 170°C. Mouku smíchanou s kypřicím práškem, cukr a máslo promněte v míse mezi prsty na drobenku. Hrnek drobenky odeberte a dejte stranou. Do mísy přidejte vejce, mléko a promíchejte.
Polovinu těsta vlijte do vymazané a vysypané kulaté formy o průměru 30 cm. Na těsto rozložte meruňky, vlijte zbylé těsto a opět rozložte meruňky (lze udělat na plech i jen jednu vrstvu těsta a jednu ovoce). Posypte drobenkou a dejte péct na zhruba 30-40 minut.

Oranžové ovoce, které Češi milují. To jsou meruňky (ilustrační foto)

Tvarohový dort z drobenky

Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 100 g másla, 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Na náplň:
500 g měkkého tvarohu (v kostce), 1 kelímek zakysané smetany, 200 ml mléka, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g směsi lesního ovoce (může být mražená)

Příprava jídla:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy.
Smíchejte suroviny na náplň, natřete ji na drobenku ve formě a posypte zbytkem drobenky. Pečte 45 minut do světlezlaté barvy. Nechte zcela vychladnout ve formě.

Bublanina (ilustrační foto)

Třešňový clafoutis

Ingredience:
500 g třešní, odpeckovaných, 1 lžíce krupicového cukru + na vysypání, 1 lžíce kirsche nebo jiné třešňové pálenky, 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání
Na těsto:
100 g hladké mouky, špetka soli, 1 střední vejce, 3 (střední) žloutky, 90 g krupicového cukru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 lžička strouhané kůry z biocitronu, 70 g másla, rozpuštěného, 160 ml mléka, 160 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla:
Třešně promíchejte s 1 lžící cukru a pálenkou a nechte macerovat asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu s vyššími okraji vymažte máslem a vysypte asi 3 lžícemi krupicového cukru.
Dejte do mísy mouku, špetku soli, vejce, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak pomalu zašlehejte mléko. Poté pomalu zašlehejte smetanu a nakonec stejně tak rozpuštěné máslo.
Rozložte třešně do koláčové formy, zalijte těstem a pečte 30-35 minut, až okraje začnou zlátnout. Neotvírejte dveře trouby! Podávejte horké, pocukrované.

Clafoutis – francouzský koláč s třešněmi, podobný naší bublanině

Recepty z Českého rozhlasu
Mám to štěstí, že celé léto, vždy v pátek v čase 11:00 - 12:00 jsem hostem Českého rozhlasu v Hradci Králové v pořadu ,,Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou".

Radek Pálka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Radkem Pálkou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.