Letní filmová škola v Uherském Hradišti je v plném proudu, tématem je vztah člověka k přírodě

30. květen 2014

Uherské Hradiště žije, jako každý rok v tuto dobu, Letní filmovou školou. Letos se koná už 32. ročník. Hlavním tématem je tentokrát vztah člověka k přírodě a z národních kinematografií je prezentována Afrika a Kanada.

Mimořádná pozornost je věnována především africkému filmu, kultuře a vůbec životnímu stylu. Podle slov ředitele Letní filmové školy Jiřího Králíka v takovém rozsahu u nás ještě prezentována nebyla. Největší v České republice bude zřejmě i účast afrických tvůrců, kteří do Uherského Hradiště přijeli svá díla představit.

Za jednu z největších postav afrického filmu je považován režisér Souleymane Cissé. Na oficiálním zahájení Letní filmové školy převzal jako první osobnost výroční cenu Asociace českých filmových klubů. Šestašedesátiletý Cissé je velmi originálním autorem. Jeho hlavním inspiračním zdrojem je africká mytologie. Od roku 1965 do roku 1995 natočil čtrnáct hraných dokumentárních filmů. Od dokončení posledního díla uplynulo už jedenáct let. "Důvodem tak dlouhé přestávky bylo, že jsem chtěl získat odstup od svého díla, neboť jsem měl pocit, že se mi všechno míchá a potřeboval jsem si na chvíli odpočinout," říká Souleymane Cissé.

Nicméně do budoucna má tento významný africký režisér rozpracovaných několik projektů na celovečerní filmy, které hodlá realizovat. "Letní filmová škola mě velice nadchla a jsem vděčný, že mě sem organizátoři pozvali. Dokonce bych rád uvažoval i o nějaké vzájemné spolupráci," dodává Souleymane Cissé.

Spustit audio