Letištní hasiči v Mošnově dostanou nové posily. Zasahovat budou totiž i v okolí letiště

17. březen 2019

Na mošnovském letišti přibudou hasiči. Na rozšíření záchranného sboru kraj ročně poskytne 20 milionů korun. Tamní jednotka dosud prioritně zasahuje právě na území letiště, s novými posilami pak bude chránit i přilehlé obce a firmy, které působí v mošnovské průmyslové zóně.

Albrechtičky, Skotnice, Sedlnice, Petřvald a Mošnov. To jsou obce, kde budou nově zasahovat hasiči z mošnovského letiště.

„Jsou prakticky dva kilometry od středu obce, takže je to velice výhodné,“ říká starosta Mošnova Radomil Bodzsar (nez.) s tím, že dosud tam při problémech vyjíždějí profesionální hasiči z Příbora nebo Nového Jičína. „Což je dost daleko. Pro hasiče z letiště je to šest minut,“ dodává starosta.

Hasiči, kteří teď na letišti slouží, ze zákona zasahovat v okolních obcích nemohli, pokud by tam hořelo. To by se musel zastavit letištní provoz, vysvětluje hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

„Musíme rozšířit hasičskou jednotku na letišti, protože ta, která je tam dnes lokalizována, má výhradní určení – starat se o letový provoz a letiště jako takové. Vzhledem k tomu, že dochází k razantnímu rozšiřování průmyslových zón v okolí, jsme se rozhodli jednotku rozšířit,“ dodává Vondrák.

Například právě do průmyslové zóny dojedou hasiči z integrovaného centra na letišti do 4 až 5 minut od vyhlášení poplachu. To je o 10 minut dříve než v současnosti. Nová jednotka by přitom měla začít fungovat nejpozději v září, a to včetně nové techniky.

„Předpokládá se, že na zásahy mimo letiště budou vyčleněny nové stříkačky. Je to proto, že ta letištní služba využívá speciální vozidla určená na zásahy na letišti,“ vysvětluje zástupce krajského ředitele hasičského záchranného sboru Radim Kuchař.

autor: iha
Spustit audio

Související