Letem širým světem (nejen) s muzikálem. Jak nejraději cestuje Michael Prostějovský?

4. březen 2019

I tak mohu nazvat nadcházející pokračování talk show Na cestách, do kterého přijal moje pozvání Michael Prostějovský. Jak na rozhlasových vlnách, tak přímo v kavárně District V v rozhlasové budově v Hradci Králové se společně vydáme do Londýna, pochopitelně na Brodway, do Vídně a do Chicaga i do Prahy.

A všechny cesty budou mít jedno společné motto - muzikál. Protože jestli je někdo v tomto žánru u nás renomovaným odborníkem, pak je to právě Michael Prostějovský.

Libretista, textař, producent, novinář, který je za spoustou muzikálových projektů. Už jen pouhý seznam napovídá, že to byly ty z nejzásadnějších i nejuspěšnějších - počínaje legendárním Jesus Christ Superstar. Původně rocková opera autorů Tim Rice a Andrew Lloyd Webber z roku 1969 se později jako muzikál rozletěla do světa a v roce 1994 s libretem Michaela Prostějovského pevně zakotvila na celé čtyři roky i v pražském divadle Spirála.

Skoro třináctset představení "Ježíše" považuje Michael za zázrak. Za jeho muzikálovou vášní jsou ale i další tituly - třeba Evita nebo Kočky. Při cestách světem za muzikálem se seznámil i s většinou autorů, takže témat k rozhovoru je nepřeberně.

Určitě se budu ptát, jaká úskalí skrývá přebásnění muzikálových textů, jak si autoři hlídají zahraniční verze, ale také, jaké to je psát písňové texty pro naše přední interprety. Například pro Karla Gotta, Karla Černocha, pro Olympic nebo Marii Rotrovou. Mezi čtyřmi stovkami textů je například i "Podej mi ruku a projdem Václavák" pro Václava Neckáře.

Děkovačka - Rebecca - NDM Ostrava 9.3.2017

Jak nejraději cestuje Michael Prostějovský, se kterým jsme se potkali poprvé v Londýně, co rád vaří a co sbírá bývalý "rozhlasák" z Deutsche Welle?

A stále také náš rozhlasový kolega, který připravuje Muzikál expres pro "Dvojku" Českého rozhlasu, je autorem knihy Muzikál expres a rozšířil i spektrum muzikálových měst u nás, když působí i v Ostravě a třeba v Plzni.

Těším se na pondělní pohodovou hodinku a společné cestování (nejen) s muzikálem a Michaelem Prostějovským, ale také s Vámi - jak u přijímačů, tak také osobně, na kávě v budově Českého rozhlasu v Hradci Králové.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.