Letecké eso Františka Peřinu připomíná muzeum v jeho rodných Morkůvkách

7. leden 2016

Generálporučík František Peřina, legendární pilot z bojů druhé světové války, se narodil 8. dubna 1911 v Morkůvkách. V této jihomoravské obci je také pochován. Většinu života ale prožil jinde, za druhé světové války bojoval ve Francii a Velké Británii, po válce strávil desítky let v emigraci v zámoří.

V rodné obci byl František Peřina vždycky uznávanou a váženou osobností, není proto divu, že zde budovu bývalé mateřské školy proměnili v muzeum, které připomíná jeho pestrý život. Expozici dominuje obří fotografie hrdiny a také figurína s jeho uniformou.

„Pan Peřina byl velice malý, měřil asi jen 160 centimetrů. Takže vysoká figurína skutečnost značně zkresluje. Důležitější je ale fakt, že uniforma opravdu patřila generálu Peřinovi. Rodina ji věnovala vojenskému muzeu, a to ji pak zapůjčilo nám,“ prozradila Jarmila Filásková, které provází návštěvníky muzea v Morkůvkách.

Příchozí si mohou prohlédnout také různé dobové dokumenty, modely letadel nebo pamětní medaile, plakety a vyznamenání. „Původně jsme tady měli jen fotografie vyznamenání, pak jsme ale dostali od francouzského vojenského přidělence v Československu věrné plastické kopie,“ pochlubila se průvodkyně.

V expozici najdou návštěvníci i různé modely letadel

Muzeum generálporučíka Františka Peřiny je otevřené přes hlavní turistickou sezónu každou neděli, na jaře první neděli v měsíci. Kdykoliv je ale možné si prohlídku muzejních prostor domluvit na libovolnou dobu. Generál Peřina je nejslavnějším rodákem z Morkůvek a místní se s ním rádi pochlubí všem návštěvám.

autor: hon
Spustit audio