Letecká střední škola v Kunovicích zřejmě nezanikne.

11. únor 2006

Letecké školství je u nás zatím popelkou. Přesto, nebo právě proto v oboru chybí desítky odborníků. Před čtyřmi roky založila bývalá firma Letecké závody Kunovice vlastní střední školu s učilištěm, aby měla vlastní specialisty. Paradoxně to pak byla škola, která ustála ekonomické otřesy a zánik bývalého Letu.

Pod novým majitelem - společností Aircraft Industries - nyní funguje dál. V dílnách a výrobních halách dnes najdete 85 učňů a studentů. Právě letos opustí podnik první maturanti. Vyučenci už rok pracují a jak říká ředitel učiliště Hynek Horňáček, překvapivě mnozí v oboru nezůstali: "Není u všech žáků snaha pracovat na nejšpičkovější technice. Jsou rádi, že byli u něčeho zajímavého. Ovšem ti, kteří se už v průběhu školy profilovali jako zaměstnanci pro letecký průmysl, skončili v leteckých firmách. Jeden pracuje na brněnském letišti, další je zaměstnán v ČSA, kde už má za sebou školení na Boeing 737 a chystá se na Airbus."

Jak ale ředitel Horňáček upozorňuje, specialistů bude brzy na trhu práce v leteckém průmyslu nedostatek a může to být i problém: "Trh je v ČR nyní zajímavý tím, že ČR zavádí předpisy EU. Hodně lidí mělo zatím výjimky. Mohli pracovat podle starých průkazů a předpisů. V současné době je v ČR 2400 lidí, kteří mohou provádět servis malých letadel a 600 na servis velkých letadel. Hodně z nich přitom půjde do důchodu. Další si budou muset předělat své průkazy na nové a někteří to asi i nezvládnou. My máme v ročníku 20 žáků, Vysoká škola báňská kolem 10. Do budoucna je to tak malé množství, že republice pořád hrozí totální nedostatek těchto odborníků."

Kunovické učiliště však plní funkci i praktického partnera pro VŠB v Ostravě, potvrzuje Vladimír Smrž, vedoucí Ústavu civilní letecké dopravy: "Spolupracujeme intenzivně na vytváření databází pro zkušební systém a už od počátku je Aircraft Industries pro nás významným dodavatelem části praktického výcviku. Naše vysoká škola totiž nedisponuje potřebnými kapacitami pro praktický výcvik. Jak s bývalými Leteckými závody,- dnes Aircraft Industries,- tak především s leteckým učilištěm spolupracujeme už od roku 2002, tedy v podstatě od našeho vzniku."

autor: rv
Spustit audio