Lesy u Javoříčka ukrývají jeskyně plné rozmanitých krápníků. Nejvzácnější útvar se jmenuje Záclona

9. leden 2024

Vesnici Javoříčko, část obce Luká v Olomouckém kraji, spojuje asi pět kilometrů dlouhá turistická trasa s hradem Bouzovem známým z filmových pohádek. V kopcích u Javoříčka byly roku 1938 objeveny jeskyně, které jsou pozoruhodné velkým množstvím krápníků. Zároveň jsou Javoříčské jeskyně největším známým zimovištěm netopýrů v České republice.

Javoříčské jeskyně najdeme přibližně uprostřed Zábřežské vrchoviny. „Je to romantická krajina, kde se střídají lesy, pole a louky, je tu spousta malých vesniček a místu dominuje hrad Bouzov,“ říká vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

Kratší prohlídková trasa pro veřejnost má 360 metrů a trvá 40 minut, ta dlouhá je téměř osmisetmetrová a zabere hodinu. Chvilku po vstupu do podzemí člověk pocítí změnu teploty, která se pohybuje kolem osmi stupňů Celsia. A všimne si i pamětní desky věnované revírníkovi v Javoříčku Vilému Švecovi, který se zasloužil o zpřístupnění jeskyní. Poprvé se do nich objevitelé dostali v dubnu roku 1938.

Poté se návštěvník dostane do rozlehlého prostoru zvaného Suťový dóm, který vznikl řícením stropu. V současnosti je strop pokrytý obrovskou spoustou drobných krápníků. Mezi nimi jsou díry, takzvané stropní hrnce. „Vznikaly tady v dávné minulosti, kdy tu protékal podzemní potok. Při povodních se tvořily velké víry a tlaková voda vymlela ty stropní hrnce,“ vysvětluje vedoucí jeskyní.

Už v tomto místě je možné si všimnout prvních poletujících netopýrů, vrápenců malých. Dál v chodbách pak návštěvníky pozorují zavěšeni pod stropem. „V našich jeskyních bývá v posledních letech kolem pěti a půl tisíce zimujících netopýrů, je to zatím největší známé zimoviště netopýrů v České republice,“ říká průvodce.

Krápníky pozoruhodných jmen

Trasa dál vede bývalým podzemním řečištěm, pod kterým se nacházejí ještě další dvě známá jeskynní patra. Následuje Sloupová galerie, ze které se vchází do obrovského, fascinujícího prostoru plného krápníků různých velikostí a rozličně modelovaných útvarů. Je to místo, do nějž se dostali objevitelé.

Unikátní záclona je skutečně dílem přírody, tedy vody a vápence

„Je to Dóm gigantů. Je více než 60 metrů dlouhý, zhruba 15 metrů vysoký a maximálně 20 metrů široký. Před námi jsou největší krápníky Javoříčských jeskyní: dole pod námi stojí Zasněžený strom, za ním Král jeskyní vysoký více než šest metrů, po pravé straně velký stalagnát Čínská pagoda a vedle něj nejdelší stalaktit těchto jeskyní zvaný Kopí, měří víc než dva a půl metru,“ popisuje Martin Koudelka.

Dalším fascinujícím útvarem, ke kterému návštěvník dojde přes takzvané Pohádkové jeskyně a který vypadá jako dílo vytvořené umělcem, je Záclona. „Je to nejznámější a asi i nejvzácnější útvar našich jeskyní. Ta krápníková záclona je víc než dva metry dlouhá, asi půl metru široká a po celé délce jen kolem pěti milimetrů silná. Je krásně nařasená a zakončená zoubkovanou krajkou. Červené zabarvení v ní způsobují příměsi železa,“ popisuje průvodce.

Ke krápníkovým jeskyním vede asi půl kilometru dlouhá lesní cesta z Javoříčka od památníku, který připomíná vraždu osmatřiceti mužů a vypálení vesnice 5. května 1945 komandem SS přicházejícím z Bouzova. Poblíž památníku je možné zaparkovat.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio