Leo Express plánuje víc linek na Orlickoústecku

20. únor 2019 09:15

Cestující vlakem na Orlickoústecku čeká s novým jízdním řádem jedna velká změna. Poprvé se na regionálních tratích objeví i soupravy dopravce Leo Express. Smlouvu s ním na dalších deset let už schválili i krajští zastupitelé a poprvé se tak na vedlejších tratích objeví i jiný osobní dopravce než České dráhy.

S krajskými dotacemi bude Leo Expres jezdit z Ústí nad Orlicí přes Letohrad a Králíky do Štítů (trať 024) a z Dolní Lipky do Hanušovic v Olomouckém kraji (trať 025). Společnost ale uvažuje, že by mohla na Orlickoústecku provozovat i další linky. Ty už by byly bez krajských dotací a byly by čistě na komerční riziko dopravce. Informaci jako první přinesl server zdopravy.cz.

Leo Express plánuje zřídit přímé spojení Králík s Olomoucí. To by plynule navázalo na spoje, které si u něj objednalo pardubické hejtmanství.

Tři roky omezení pro cestující. Příští rok má začít oprava pardubického nádraží

Smog a mlha nad pardubickým nádražím

Správa železniční dopravní cesty plánuje letos na podzim vypsat zakázku na opravdu pardubického hlavního nádraží. Hodnota tendru má být přibližně čtyři miliardy korun. Samotné stavební práce mají začít už příští rok v lednu a naplánované jsou až do roku 2023.

Pokud by Leo Express opravdu začal provozovat i spoj z Králík do Olomouce, vzniklo by nové spojení dvou krajů, protože by teoreticky bylo možné soukromým vlakem dojet z Ústí nad Orlicí do Olomouce, nejelo by se přes Českou Třebovou, ale vyhlídkovou jízdou přes Králíky.

Návrh, který Leo Express poslal Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, počítá s víkendovými spoji. Konkrétně jedním spojem v pátek a jedním ranním v sobotu z Olomouce do Králík. V neděli odpoledne a večer by se spoje vrátily zpět na Hanou.

Dá se tedy říct, že by to byly vlaky hlavně pro turisty, kteří se rozhodnou strávit víkend na Králicku.

Dopravce plánuje ještě s jednou novou linkou, která by spojila Prahu s polskou Vratislaví a jela by také přes Ústí - Letohrad a Lichkov. Tam zatím Leo Express počítá se dvěma páry víkendových spojů do Polska a zpět.

Spoje s otazníkem

Zatím je to všechno jenom návrh, který dopravce poslal právě Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Není to nijak závazný dokument. Takže i kdyby to úřad schválil, pro dopravce to neznamená nic a linky zavést nemusí.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související