Lenka Doležalová: Miminko potřebuje od narození mnoho lásky

11. říjen 2013

S primářkou neonatologického oddělení Nemocnice Mělník MUDr. Lenkou Doležalovou jsme si povídali o tom, když se narodí miminko.

Mluvili jsme o tom, co je pro novorozeňátko důležité. Probírali jsme podmínky úspěšného začátku kojení miminka. A věnovali jsme se tomu, za jakých podmínek vzniká tvorba biologické a emoční vazby mezi miminkem a maminkou.

Co je důležité pro novorozeňátko?

Bezprostředně po narození je to tzv. bonding, kdy je nahé, neomyté miminko po přerušení pupečníku položeno mamince na hruď. Tento časný kontakt kůže na kůži přispívá k jeho poporodní adaptaci, pomáhá nastartovat tvorbu mléka.

Začíná jím proces tvorby pevné biologické a emoční vazby mezi maminkou a miminkem. Zde se děťátko cítí v bezpečí. Po námaze, kterou podstoupilo při porodu, se zklidňuje nasloucháním tlukotu srdce matky, které se dívá do očí.

Novorozenec by nikdy neměl dostat dudlík nebo savičku

Je zahříváno jejím tělem, saje si ručky, z nichž cítí plodovou vodu, která má stejnou chuť i vůni jako bradavka maminky, ke které se posléze instinktivně přisává. Pokud to stav miminka i maminky dovolí, měl by bonding trvat celé 2 hodiny po narození, na které poté navazuje 24 hodinový rooming in.

První ošetření dvojčátek v Nemocnici Mělník

Pro rozvoj časné tvorby mateřského mléka je také velmi důležité kojení bez omezování délky a frekvence. „Novorozenec by neměl nikdy dostat dudlík nebo savičku, jejichž sáním by si mohl narušit schopnost pít z prsu. Shrnuto a podtrženo: dítě už od raného věku potřebuje mnoho, mnoho lásky,“ dodává mělnická neonatoložka Lenka Doležalová.

V mělnické porodnici se narodilo rekordní tisící miminko

Z tisíce miminek letos přišla na svět v Mělníku sedmera dvojčata, 453 holčiček a 547 chlapečků. Z toho na svět předčasně vykouklo sedmapadesát miminek. Neonatologie disponuje jednotkou intenzivní péče a personál je tak schopen postarat se o děti narozené v 32. gestačním týdnu.

MUDr. Lenka Doležalová s dvojčaty

Letos se podařilo Nemocnici Mělník získat plaketu Baby friendly hospital. Lékaři z neonatologie rutinně vyšetřují novorozencům ledviny a sluch. Fungují i předporodní kurzy, nonstop laktační poradna a další nadstandardní služby. Lékaři používají také moderní metody vedení porodu, v nabídce je i několik druhů tišení bolesti při samotném porodu.

Zdroj informací: Nemocnice Mělník

autoři: Alima Martinová , Lenka Doležalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.