Lektoři ekovýchovy Správy KRNAP vědí, jak moc je příroda vzácná. Předávají své zkušenosti dětem

19. květen 2023 07:32

Lektoři ekovýchovy Správy Krkonošského národního parku nejenže rozumí jedinečnosti našich nejvyšších hor. Vědí, jak přírodu chránit a jak se k ní chovat, ale mají i pedagogické vzdělání, aby všechny tyto informace mohli předávat dětem. Pravidelně za nimi jezdí a pořádají také různé naučné akce. 

Čtěte také

„Zdravím školku Na Letné, dobrý den.“ Vítá se s dětmi pracovnice Krkonošského národního parku Kamila Nývltová. Má připravenu hodinu o životě a rozmnožování ptáků.

Ve školce jsou opravdu velmi malé děti, takže je zapotřebí jim vše srozumitelně vysvětlit. „Děti v mateřských školkách, předškoláci, jsou vlastně jako takové houby. Nasávají do sebe všechno, krásně a bedlivě vždy poslouchají a bezvadně spolupracují.

Mateřské školy navštěvuje pravidelně vždy jednou za měsíc. Má jich 17 po celém Vrchlabsku a okolí. „Nejdále je ta trutnovská. Pak jsou samozřejmě i nárazové akce, když se nějaká školka ozve. A jsou někdy i dále, třeba v Nové Pace.

Čtěte také

Děti sedí v kroužku a seznamují se s ptáky, které vidí nejčastěji. „Ta jejich hnízda musí být krytá před predátory. Aby jejich hnízdo neobjevili. Víte, kdo je to predátor? Dinosaurus ne, ale správně, je to nepřítel.

Podle Kamily Nývltové je důležité, aby děti viděly vše na vlastní oči a naživo. Proto jim i dnes přinesla ukázat skutečná ptačí hnízda. „Ukáži vám je, každé hnízdo je úplně jiné. Tady máme první, je takové miskovité.

Učitelka Martina Lukešová si ekovýchovu pro nejmenší pochvaluje. „Určitě je super, že za dětmi přijde někdo, kdo té přírodě rozumí víc než my. A předá dětem spoustu informací.

Čtěte také

Hlavním cílem ekovýchovy dětí je podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného ukázat jim jedinečnost našich nejvyšších hor. „Snažíme se jim přiblížit krásu našich nejvyšších hor a vysvětlit jim jedinečnost jejich přírody. Dát jim pocit, že tady máme výjimečné území, které je značkou národního parku chráněno.

Pro mateřské, základní a střední školy připravují lektoři ekovýchovy nejen pravidelné programy a přednášky, ale také spoustu dalších aktivit. „Jako je třeba akce Úklid Krkonoš nebo Den Země či Louka plná dětí, říká Radek Drahný.

Děti, které mají zájem vzdělávat se a poznávat nové věci také o letních prázdninách, mají možnost absolvovat speciální tábory. Ty jsou ale vždy každoročně během několika dní úplně obsazené.

Spustit audio

Související