Lékaři v krajských nemocnicích se bouří proti neúměrným přesčasům

28. únor 2019 13:43

Někteří ročně odslouží i více než tisíc hodin. Například část lékařů v Karviné je rozhodnuta, že nezákonné přesčasy přestane sloužit. Nemocnice by pak zřejmě musela omezit provoz.

„Nevyspíme se třeba sedm, osm nocí v měsíci a je to každý měsíc. A já takto sloužím dvacet let v kuse. Sloužíme to na úkor svého zdraví a rodin,“ říká chirurg v krajské nemocnici v Karviné-Ráji a předseda tamního lékařského odborového klubu Lumír Tomala.

Z 95 tamních lékařů je podle něj 24 připraveno odmítnout nezákonné přesčasy sloužit. Od ledna je přesně vypisují a ze zákona povolený limit 416 hodin vyčerpají někteří už v březnu.

„A tím, že nebudeme moct sloužit, tak jediná možnost, jak zajistit nonstop provoz, je, že ředitelství nám vypíše směny. Ale na směnný provoz je zapotřebí mnohem víc lékařů,“ dodává Tomala.

Pro nemocnici by to znamenalo velké komplikace, musela by zřejmě omezit provoz.

Martin Gebaurer, náměstek hejtmana (ANO) ale věří, že dojde k dohodě. „Spoléháme na zdravý rozum a v konečné fázi v úspěšné vyjednávání, protože je nefér, kdy Lékařský odborový klub nabádá lékaře, aby porušovali dohody, které dobrovolně s managementem nemocnice podepsali,“ říká náměstek.

Nespokojenost lékařů v nemocnicích vzrostla kvůli nenavýšení platů o 10 procent, které dříve slibovala vláda. Lepší platy by totiž podle nich mohly přilákat do nemocnic více lékařů, kteří by se pak o služby podělili. Jenže na takový růst mezd není dost peněz.

„Já rozumím lékařům a jejich požadavkům, bohužel žijeme v jakémsi reálném světě. To znamená, že bohužel nedostáváme tolik finančních prostředků, které bychom potřebovali na navýšení financí, jak oni chtějí,“ vysvětluje hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Podle krajského koordinátora Lékařského odborového klubu Karla Volného ale tlak lékařů částečně úspěch měl. Třeba v nemocnicích v Opavě a Krnově se dohodu podařilo najít.

„Domluvili se tam na tom, že se jim navýší platby za hodinové služby. A v Krnově, kde nechodili po službách vůbec domů, tak začnou chodit po službách,“ říká Volný.

Jenže takový benefit, jako volno po službách, třeba v nemocnicích v Karviné a Havířově nabídnout nemohou, a to kvůli nedostatku lékařů. Tam jednání mezi vedením nemocnice a lékaři stále pokračují.

K omezení přesčasových hodin by mohla přispět i optimalizace sítě nemocnic, krajští zastupitelé o ni budou jednat v březnu.

autor: iha
Spustit audio